Vinnarkojan i Knipnäs.

Trädkoja med ekotänk

Trädkojan i Knipnäs knep flest västnyländska läsarröster i KSF Medias sommartävling. I tävlingen efterlyste vi roliga, mysiga, vackra, påhittiga och personliga kojor.

Nu har de fem västnyländska finalisterna utsetts. I lördagens tidning presenteras riksvinnaren som utses av en jury bland alla finalister från Västra Nyland, Huvudstadsbladet, Borgåbladet och Östra Nyland.
Västisläsarnas favorit var bidrag nummer 12, syskonen Rufus och Freja Svenssons koja i Knipnäs i Ekenäs. Kusinen Willy Wulff har också varit med och hjälp till vid bygget. Kojan fick 124 röster.
– Kojan har varit en dröm för hela familjen, berättar Erica Wulff, syskonens mamma.
Den är helt och hållet byggd och inredd i återvunnet material. En stor del materialet kommer från familjens husrenovering. Kojan är byggd uppe i en stor blodlönn.
– Det speciella med kojan är att trädet är en del av interiören, stammen går igenom taket.
Erica Wulff berättar att kojan är så pass stor att hela familjen får plats och kan dricka saft tillsammans.
– Kojan ska ännu kompletteras med en dörr och piffas på insidan. Det blev så mycket material över från husrenoveringen som vi kan använda.
Till och med en balkong finns med i planerna.
– Jag tror att vår koja samlade många röster för att den inte är så vinkelrät och perfekt. Den har en charm och personlighet utöver det vanliga.

Mjuk myskoja

På andra plats, med 116 röster, landade Jimmy Skogbergs tv-koja som han byggt av dynor och täcken hemma framför tv:n i Porkala, Kyrkslätt. Med 99 röster knep Emilia Rudnäs trädkoja i Karis tredjeplatsen. På fjärdeplats kom Tobias Lindborgs vedkoja på Holmen i Esbo med 62 röster. Kojan har han byggt i sommar tillsammans med sin morfar. Femteplatsen erövrades av kojan Havsörnen i Solvik, Raseborg som byggts av syskonen Lova och Wilmer Gottberg med hjälp av pappa Fredrik. Havsörnen fick 36 röster.