Jari Virta får instruktioner av OK Raseborgs Björn-Erik Wickholm t.v. innan han ger sig ut i terrängen. Foto: Niclas Erlin

Tullchef tror på framtid för bilbeskattning i Hangö

Jari Virta som är chef för tullen i Hangö hoppas och tror att bilbeskattningen blir kvar i staden. – Jag ser med tillförsikt på att den fortsätter hos oss.

Som bäst befinner sig flera hundra tullare på Hangö udd. Det handlar inte om en större razzia i hamnen, utan om ett av tullens årliga idrottsevenemang, "sommarspelen".
– Närmare 300 personer deltar allt som allt, berättar tullöverinspektör Jari Virta som är chef för tullen i Hangö.

En liknande årlig idrottshändelse för tullens anställda ordnas även på vintern. Evenemangen ambulerar från ort till ort och den här gången är det tullen i Hangö som håller i trådarna för det digra programmet som inleddes i går fredag och som fortsätter i dag.

Beskattningen stor bit

Jari Virta deltog i morgonens orientering i Lappvik. Innan starten gick gav han tid för en kort lägesrapport om tullens verksamhet i Hangö just nu.
Bilbeskattningen utgör en viktig del av enhetens uppgifter. Den sysselsätter över hälften av de nästan 40 anställda i Hangö.
– Vi har inte fått slutligt klartecken att beskattningen fortsätter i tullens regi, men vi hoppas att den gör det.
I stort sett hela landets bilbeskattning har koncentrerats till tullen i Hangö, som kontinuerligt mottar uppgifter från cirka 85 olika bilimportörer.

För något år sedan diskuterades ifall tullen överhuvudtaget ska sköta den här uppgiften eller ifall någon annan kunde ta över den, närmast då skatteförvaltningen.
– Jag ser med tillförsikt på att den fortsätter hos oss, säger Virta.