Utan socialpersonal fungerar inte kommunen, anser utredningsman Tom Axberg. FOTO: VN-ARKIV

Socialväsendet sårbart i Ingå

En vansinnig situation kallade kommundirektör Jarl Boström projektet med att ta hem social- och hälsovården på några få månader.

Hur Ingå ska lyckas locka utbildade socialarbetare och få adb-systemen att fungera är bland de största frågorna då kommunen tar hem social- och hälsovården vid årsskiftet. Kommunfullmäktige diskuterade omorganiseringen vid sitt möte på torsdagen. För Ingås del ser situationen bra ut då det gäller personal. Alla förutom en inom hälso- och åldringsvården har meddelat att de fortsätter i kommunens tjänst då Lost-samarbetet upplöses vid årsskiftet.
Däremot finns inga av kommunens tidigare socialarbetare kvar. Kommunen letar nu efter en socialarbetare och en ledande socialarbetare. Också tjänsten som grundtrygghetschef är öppen. Ansökningstiden för de tre tjänsterna går ut den 12 september.
– Socialsidan består av några få människor och där är vi sårbara. Utan socialpersonal fungerar inte kommunen, sa utredningsman Tom Axberg.

Okänd prislapp

Några beräkningar för hur mycket det kommer att kosta Ingå att ta hem sjukvården finns inte än. Kommundirektör Jarl Boström sa vid fullmäktigemötet att man arbetar på en budget just nu, men att allt handlar om beräkningar. Exakta summor finns inte. Esko Juvonen (SDP) undrade om kommunen sökt statsstöd för omorganiseringen, men kommundirektör Boström sa att Ingås ekonomi kan vara i för gott skick för stöd. .
– Behovsprövat statsstöd är för kommuner med hög arbetslöshet och underskott i budgeten. Vi måste nog klara det här själva, sa Boström.
Helt klart blir det i alla fall senare i höst, efter budgetförhandlingarna. Ingå och Sjundeå är kallade på möte till Finansministeriet, tillsammans med ett antal andra kommuner i samma situation, den 14 september. Tidigare i somras sa regeringsråd Auli Lintu-Valli att ministeriet följer med situationen och hjälper till vid behov. Om den hjälpen inkluderar något annat stöd än samtal återstår att se.