Foto: VN-arkiv

Knapphändigt om hotellplaner

Nu då lägenhetshotellet i Hangö fått bygglov kan det börja marknadsföras till hugade köpare. När byggstarten sker är inte klart.

Matti Toikka, vd för byggföretaget Quattrogroup, är fåordig då han ombeds kommentera bygglovet som miljönämnden beviljat för ett lägenhetshotell på Fabriksudden.
Han konstaterar kort att arbetet kan gå vidare och marknadsföringen inledas.
På webbplatsen Merihanko finns redan en sida med namnet Hotel Hanko Marina resort. Där kan man få en liten glimt av hur arkitekten tänkt sig hotellet.

Utan spa inga hus
Bygglovet har ett par tillägg. Ett går ut på att spa- och restaurangbyggnaden måste vara klar att tas i bruk innan de övriga husen, lägenheterna, får börja användas.
– Villkoret förutsätter i klartext att om det ska byggas i etapper, så att en del blir färdigt först, så ska spabyggnaden vara med, förklarar Yrjö Sahlstedt (SFP), ordförande i miljönämnden.
Matti Toikka uttalar sig inte om det här villkoret, utan säger att han ännu inte hunnit bekanta sig med texten.
Han uttalar sig inte heller om villkoren för lägenheterna i hotellet. Principen för ett lägenhetshotell är att bostadsägarna får använda sina bostäder en viss tid om året medan lägenheterna får hyras ut resten av tiden.

Lugnt på Drottningberg
Läget på Quattrogroups andra byggprojekt, bostadshusen på Drottningberg, har inte förändrats nämnvärt under sommaren.
Folk har fått reservera bostäder, men inget bygge har kunnat inledas. Det beror bland annat på att Hangö stads arbete med infrastrukturen på Drottningberg är försenat.
Enligt Toikka har en annan orsak varit oklarheterna kring bygglovet på Fabriksudden.
Hotellprojektet och Drottningberg är nämligen kopplade till varandra. Enligt arrendeavtalet med staden måste byggaren ha förbundit sig att genomföra hotellbygget innan bygget på Drottningberg får inledas.
Quattrogroup äger aktierna i Hangon rantakiinteistöt, i vars namn ansökningen om bygglov på Fabriksudden lämnats in.