Sommarrestaurangen Knipan i Ekenäs hade en tuff säsong i år. FOTO: JOHANNA LEMSTRÖM

Tuff sommar för Ekenäs ikoner

Sommaren 2012 var ingen höjdarsäsong för vare sig Knipan eller m/s Sunnan II. Otur med vädret är den största orsaken, konstaterar såväl Knipans krögare Christian Nyström som Sunnans ägare Björn Lindqvist.

Två av Ekenäs ikoner och landmärken – sommarrestaurangen Knipan och charterfartyget m/s Sunnan II – har haft en tuff sommar. Både Knipans krögare Christian Nyström och Sunnans ägare Björn "Nalle" Lindqvist ser en huvudsaklig orsak:
– Vädret. Det var först efter midsommar som vår säsong kom i gång, säger Nyström.
Han sticker inte heller under stol med att starten var knackig och det rykte man fick då förmodligen har inverkat på kundtillströmningen.
Med facit på hand borde han aldrig ha skrivit på avtalet med staden så som det var utformat, menar han.
– Jag skulle inte ha gått med på att öppna förrän jag hade personalfrågan löst och hyran borde vara bunden till omsättningen.

Sunnan på slip
Charterfartyget m/s Sunnan II är som bäst på en slip i Korpo. Lindqvist har liknande funderingar som Nyström – ingen pangsommar vad väderleken beträffar, ingen pangsäsong för fartyget.
– Vädret var emot oss vilket ledde till att strögästerna lyste med sin frånvaro. Vi har satt som gräns att minst tio personer måste åka med för att vi ska lägga ut och då är vi nästan på minus. Det var nog flera gånger som det var så i år. Beställningstrafiken däremot har gått hyfsat.
Att m/s Sunnan är till salu fortfarande är ingen hemlighet. Men ännu har inte någon köpare hittats.
– Får jag inte henne såld blir hon kvar och vi kör igen nästa sommar, säger Lindqvist.