Foto: VN-Arkiv

Lägenhetshotell fick bygglov

De förändrade hotellplanerna på Fabriksudden har tagit ett steg framåt. Miljönämnden godkände efter omröstning bygglov för en spabyggnad plus sex hus med lägenhetshotell.

Det skulle bli ett stort hotell med 100 rum och ett wellnesscenter. Sedan ändrade byggaren sig och ville ha sju mindre hus, där sex är lägenhetshotell.
I går godkände miljönämnden Hangon rantakiinteistöts nya bygglov.
– Funktionellt är det ett sämre hotell än det vi redan beviljat, som var en helhet, säger miljönämndens ordförande Yrjö Sahlstedt (SFP).
Han valde i alla fall att godkänna bygglovet, i stället för att sända det på remiss tillbaka till företaget Hangon rantakiinteistöt.
Enligt honom fanns det inte fog att underkänna de ändrade hotellplanerna för Fabriksudden. Så de godkändes.
Gunnel Helander (SFP) tyckte byggnaderna inte var miljöanpassade och ville remittera bygglovet. Mikael Kilpi (SFP) understödde henne, men remissförslaget förlorade i omröstningen. Sahlstedt (SFP), Krister Sjöholm (SDP), Tero Lyytikäinen (SDP) och Tero Viitala (Saml.) var mot en remiss. Därefter godkändes bygglovet. Helander antecknade avvikande åsikt.

Rätt namn

 

Miljönämndens omröstning om bygglov för lägenhetshotell i Hangö saknade namn och hade ett namn fel. Gunnel Helander (SFP) föreslog att bygglovet skulle remitteras och hon fick understöd av Mikael Kilpi (SFP). För fortsatt behandling röstade Yrjö Sahlstedt (SFP), Krister Sjöholm (SDP), Jouko Ahonen (SDP) och Tero Viitala (Saml.). Det var alltså Ahonen, inte Tero Lyytikäinen, som representerade SDP.
Katri Lönnqvist (SDP) lade ner sin röst, medan Satu Jokinen (SDP) och Katja Mäkelä (VF) inte deltog i mötet.