Foto: Annika Wasström

Mat och mjölk på Täkterdagen

På lördag är det igen dags för både nya och gamla bybor att samlas vid Ingbohed. Det aktiva byarådet väcker nu också den förfallna stationsbyggnaden till liv.

Det luktar målarfärg och thinner inne i den gamla järnvägsstationen i Täkter. Sju personer skrapar och målar fönster i rummet där man en gång kunde köpa biljetter till tåg mot Helsingfors eller Åbo. Nu susar tågen förbi stationsbyggnaden med ett ljud som får ovana att hoppar till, men Sonja Eklund, ordförande för Täkter byaråd,säger att det går fort att vänja sig vid det svischande ljudet. Stationsbyggnaden rustas upp av byarådet för att bli ett samlingsrum för Täkterbor.
Förutom talkoarbeten pågår förberedelserna inför årets Täkterdag, den 1 september på Ingbohed. Eftersom dagen brukar locka runt 700 besökare, ett par hundra fler än det finns invånare byn, behövs mer plats än det finns på järnvägsstationen.
– Temat i år är mat. Det betyder att alla lekar mellan de olika byaråden i Ingå handlar om mat. Utställningarna inne på Ingbohed har också mat som tema; det blir kaffepannor, förkläden och mjölkens väg från ko till bord, berättar Eklund.
Mjölk som tema passar ypperligt, eftersom Täkter en gång hade ett eget mejeri. Nu är det i stället Valio som får stå för informationen om vad som sker med mjölken efter att den hämtas från gården.
– Vi lånar också en demonstrationsko av Valio så unga får prova på att mjölka för hand.
Ute på gårdsplanen blir det program och torghandel precis som tidigare år.