Jouko Hujanen är en av dem som valt att gå kursen där man kartlägger yrkeskunnandet hos dem som arbetat på FN steels fabrik i Koverhar. FOTO: JOHANNA LEMSTRÖM

Från Koverhar till jobbsökarkurs

Kurser där man lär sig söka jobb och kurser där ens yrkeskunnande kartläggs för att underlätta valet av de jobb man kan söka eller om det är utbildning man ska satsa på – det har i dagarna startats upp i Axxells lokaliteter i Karis. Målgruppen är de som arbetade på FN-steels fabrik i Koverhar.

I går startade de två första kurserna – beställda av arbetskraftsmyndigheterna – vid Axxell i Karis där man riktat sig in på dem som jobbade på FN-steels fabrik i Koverhar. Målet med kurserna är dels att uppdatera de uppsagdas jobbsökarfärdigheter, dels att kartlägga deras yrkeskunnande.
– Här kartläggs deras kunnande inom metall-, byggnads- och vvs-branscherna, säger Lasse Tallqvist, som är enhetschef på Axxell i Karis. 
För att få jobb i nämnda branscher krävs inte alltid en examen eller direkt behörighet. Det finns ofta jobb också för dem som helt enkelt är händiga och har grundkunskaper, förklarar Seppo Nylund som är en av de handledande lärarna på kartläggningskursen.

"Rekommenderar"
54-åriga Seppo Koponen är en av dem som valt att gå jobbsökarutbildningen till att börja med. Om två veckor bänkar han sig för kursen där man kartlägger hans yrkeskunnande. Att söka jobb med hjälp av dator och internet var helt nytt för honom.
– Jag har själv arbetat på Koverhar i 36 år och trodde inte att jag någonsin skulle behöva söka mig ett annat jobb. Under alla dessa år har jag endast varit permitterad en gång, det var under tre veckor 2009. Men jag har fått ändra min åsikt om jobbsökande. Därför går jag den här kursen.
Han rekommenderar båda kurserna för sina tidigare arbetskamrater:
– Det är farligt att släppa taget och bara stanna hemma utan att aktivera sig.
 

 

–