Lojoborna Hellevi Sepponen, Ani Tuomaala-Kopola, Matti Sepponen och Kaarlo Heikkinen njöt av den fina eftermiddagen. Foto: Agneta Sjöblom

Brigaden bjöd in till högklassigt jazzkalas

God underhållning behöver inte alla gånger kosta skjortan. Söndagens gratiskonsert Miljazz fick många att hänga picknickkorgen på armen och bege sig till Dragsvik för att i soligt väder njuta av högklassig musik.

Miljazzkonserterna som startade i S:t Michel 1996 inkluderar sedan i fjol också Dragsvik. Efter konserter på tio olika orter nådde Miljazzturnén i söndags Nylands brigad som var den elfte och avslutande anhalten för i år. 
Konsertupplägget har varierat från ort till ort. För Dragsvikpubliken hade man bullat upp med svenska jazzsångaren Victoria Tolstoy som uppträdde tillsammans med Flottans musikkår, Teräsbetoni-sångaren Jarkko Ahola som uppträdde tillsammans med Flygvapnets big band, samt Jonna Geagea, bekant från tidigare popduon Nylon Beat, som var solist för Försvarsmaktens Beväringsmusikkårs showband.

Jazzvänner från Lojo
Fyra som gjort det bekvämt för sig på garnisonens gräsmatta är Lojoborna Hellevi och Matti Sepponen, Ani Tuomaala-Kapola och Kaarlo Heikkinen. Campingmöblemanget är uppvecklat, skumpan upphälld och i kylväskan väntar smörgåsar och kycklingcouscoussallad. Allt med andra ord klappat och klart för en skön söndag i jazzens tecken.
– Jag har hört musikkårerna spela tidigare så jag vet att de är bra, säger Matti Sepponen.
Ett av syftena med Miljazzkonserterna är att utveckla försvarsandan. Hur fungerar det för er del?
– Åtminstone kan den inte bli sämre av det. Jag tycker att det här är en fin idé, säger Hellevi Sepponen.

Fans från Mäntsälä
 

På en filt längst fram för scenen sitter Mäntsäläborna Sari Mettinen och Iiris Räsänen samt i Tyskland bosatta Elli Grübl och väntar på att Flygvapnets big band och Jarkko Ahola, "Finlands mest mångsidiga hårdrockare", ska dra sitt set.
De är alla tre hängivna Jarkko Ahola-fans. Så pass hängivna att de i lördags åkte till Åbo för att lyssna på honom i Miljazz där, samt att de tidigare under sommaren även besökt Miljazz i Jyväskylä och Kouvola enkom för hans skull.
Enligt Sari Mettinens erfarenhet brukar Aholas heavybetonade repertoar gå hem även hos den mer jazzinriktade och mognare publiken.
– Jarkko Aholas röst är så bra att man uppskattar den oberoende av musiksmak.