– Det är känsligt med träd. Fäller vi träd så påverkar det direkt stadsbilden. Föreställ dig vyn här bakom utan träd, säger ansvariga gatu- och parkchefen i Raseborg Joakim Mäkelä och blickar ut över takåsarna intill Lejonparken. FOTO: JOHANNA LEMSTRÖM

Träden har övertaget

Hur mår träden i Lejonparken och längs Norra Strandgatan i Ekenäs egentligen? På en kort tid har stora grenar fallit av åtminstone två träd i området.

Förra veckan föll en stor gren från ett av de största träden i lekparken Lejonparken i Ekenäs. Grenen fastnade i trädet men kunde lika väl ha fallit ner i parken. Det hade kunnat gå hur illa som helst om grenen fallit ner på lekande barn.

I lördags var det dags igen. Då föll en stor gren från en silverpil ner på Pappagallos glasskiosk vid Norra strandgatan trots att det var så gott som vindstilla.
 
Tusentals träd
 
Joakim Mäkelä, ansvarig gatu- och parkchef i Raseborg, berättar att man har ganska bra koll på trädens tillstånd. Men fullständig koll är det omöjligt att ha.
– Det finns tusentals, kanske hundratusen träd på stadens områden, förklarar han.
Just silverpilen vid glasskiosken i Norra hamnen har varit under lupp. Halva trädet har tidigare sågats bort i samband med att den delen av trädet sprack och nu släppte trädet själv taget om en av de större grenarna.
– Pilarna hör till videsläktet och de är sköra.
Över huvud taget är träd som planterats på parkområden som omgärdas av gator problematiska.
– Då gator löper runt parken betyder det att trafiken pressar på rotsystemet eftersom rötterna ofta går under gatorna. Vi tror i varje fall att det är en orsak till att en del ekar i Stallörsparken mår dåligt, säger Mäkelä.
 
Tillstånd krävs
 
Trots att ett parkträd kanske inte mår så bra kan parkavdelningen inte bara gå in och såga ner det.
– Det är känsligt med träd. Fäller vi träd så påverkar det direkt stadsbilden. Vi måste alltid anhålla om tillstånd från miljövårdsbyrån vid trädfällning. Det är endast om ett träd akut måste fällas som vi kan ta ner det utan att be om lov.
Hur kollar ni hur träden mår?
– Dels i samband med den årliga beskärningen, dels anlitar vi ibland ett företag som har utrustning som påminner om ultraljud eller datortomografi.
Naturen lever och vi kan inte förutspå väder och vind men vi gör vårt bästa med de resurser vi har, påpekar Mäkelä.
 
Utmaning i Karis
 
I Karis har man storsatsat på beskärning av träd allt sedan Raseborg grundades, berättar Mäkelä. För där är träden i dåligt skick.
– Under Raseborgs första år beskars träden längs Karisvägen. Andra året tog vi itu med Centralgatan. Men den är lång, så där fortsatte vi tredje året plus att vi samma år beskar Bulevardens träd. Det tar otrolig tid då alla träd behöver beskäras och vi måste använda skylift. Under februari mars bränner vi hela beskärningsbudgeten.
Säger han, ler litet och fortsätter:
– Vi hinner aldrig ifatt. Träden växer varje år. En del växer tio centimeter, andra en och en halv meter. Det är ingen lätt ekvation.
 
Planterar också nytt
 
Därtill fäller man alltså träd. Exemplar som man ser att är direkt livsfarliga ryker direkt.
– Och fäller vi ett träd så planterar vi ett nytt. Vi kan inte plantera små träd för då är risken stor att de bryts sönder. Och stora trädplantor är dyrare än små. Annat vi gör är att binda upp träd, exempelvis träd vars topp är tvådelad.
Sysselsättningsproblem lider parkavdelningen alltså inte av. Det är fullständigt solklart. Mäkelä säger att man skulle ha nytta av en riktig trädexpert.
– Vi skulle nog ha behov av en anställd arborist eftersom staden har hur mycket träd som helst.
Hans tips till dem som oroar sig för att få en trädgren över sig är rakt på sak och enkelt:
– Då det stormar riktigt hårt kanske man inte behöver gå till Ramsholmen för att promenera.