Ted Granström och Jimmy Wikman driver nattklubben Nox i Karis som efter sommarpausen snart öppnar igen. Foto: Nina Ahtola

Nattlivet inleder ny säsong

Uteserveringarnas tid är till ända, nu flyttar nattlivet in i värmen igen. Lördagen den 1 september lockas partysugna med säsongöppning både i Karis och i Ekenäs.

Ted Granström och Jimmy Wikman som även driver Club 18 vid järnvägstationen öppnade förra hösten nattklubben Nox vid Bangatan i Karis, för många kanske fortfarande mer känd som före detta After Eight.

De beskriver första året på Nox som lite stökigt.

– Konceptet var lite halvfärdigt när vi öppnade. Vi visste inte riktigt vad vi skulle satsa på.

Några erfarenheter rikare och med vissa gjorda förändringar öppnar krogen till en ny säsong lördagen den 1 september.

Längre öppethållning

Nedre våningen på Nox har fått en liten scen där rocktrubadurer kommer att underhålla åtminstone ett par lördagar i månaden. Dansmusiken på övre våningen ska bli bredare, toaletterna har renoverats och man har också sett över sina priser som justerats neråt. Inträdesavgiften, som är viktig att pricka rätt med tanke på de yngre nattklubbsbesökarna, kommer att vara 5 euro fram till midnatt, 10 euro för den som kommer senare än så.

På Nox satsar man framför allt på lördagar. Nytt för säsongen är lovet att hålla öppet till klockan 04.

– Det är många år sedan det hände sist i Karis. Ordnings- och säkerhetsmässigt borde det vara en bra sak som sprider ut tidpunkten för när folk går hem. Det gör att det inte bildas stora folksamlingar utanför krogen, säger Ted Granström.

Att ändringarna man gjort knappast kommer att falla alla i smaken är man beredd på.

– Det här är en bransch där det är svårt att göra alla nöjda.

Vinteröppet på Ettan

På nattklubben Number One i Norra hamnen i Ekenäs, som under nya ägare öppnade i maj, kan man blicka tillbaka på en lyckad säsong.

– Det regniga vädret gjorde att det kanske inte var så mycket folk i rörelse under vardagskvällarna i juli, men på lördagar har vädret inte spelat någon roll, säger Charlotte Snabb som är en av ägarna.

Några prognoser på hurdan höst- och vintersäsongen kan tänkas bli vågar hon sig inte på.

– Vi får pröva och se och hoppas att det går bra.

Öppettiderna förblir de samma som under sommaren, det vill säga öppet sju dagar i veckan från klockan 14 fram till klockan 03 vid behov.

Lockar med program

Är sommaren högsäsong i Ekenäs brukar Karis dra många kroggäster under vintern. Lockbetet på Number One blir satsningen på program som faller de yngre i smaken. Planeringen är fortfarande inte helt klar men för den lite äldre publiken kan man åtminstone utlova trion Alan, Matte och Bagge samt bandet Mount Everest.

– Beväringar och studerande får gärna ta kontakt så försöker vi ordna program efter deras önskemål, säger Charlotte Snabb.

Den första lördagen i september blir det fullt ös även på Ekenäskrogen.

– När vi öppnade i maj var det lite med tanken att vi öppnar dörrarna och ser vad som händer, det var fortfarande lite halvfärdigt i knutarna. Därför tänker vi köra med ett officiellt öppningsparty lördagen den 1 september.