Sanna Maulas äppelskörd har lyckats bra trots regnet. Foto: Miranda Panula

Äppelskörden har nu mognat

Trots att äpplena mognat något senare än vanligt väntas skörden bli normalstor. I äppelstaden Lojo finns tusentals äpplen som nu är klara att plockas.

På äppelvingården Alitalo i Lojo står äppelträden i långa rader och grenarna dinglar fulla med mogna äpplen. För Sanna Maula och hennes man Marko har regnet inte vållat några större problem och skörden har hållit sig bra till tidtabellen.

Något positivt har den fuktiga sommaren också fört med sig.

– Det har åtminstone regnat tillräckligt och vi har inte behövt vattna träden, säger Sanna Maula.

Äpplen behöver regn

Till skillnad från spannmålen tål äpplen bättre regn och för äpplenas del har sommarens väder varit relativt gynnsamt. Inte heller kvaliteten på äpplena är sämre än normalt.

– Det är bra för äpplena att det regnat, de behöver en hel del vatten. Det har nästan varit värre de somrar som det varit för torrt, säger Maula.

Det är också svårt att avgöra vilken inverkan just regnet har haft på äppelskörden

– Det är många andra saker som påverkar äppelskörden, som pollineringen och blomningstiden.

Sanna Maula säger att sommaren inte varit så exceptionellt regnig.

– Det här är egentligen en ganska normal finsk sommar, vi har bara haft ett par avvikande varma somrar de senaste åren och vant oss med det.

Plockandet har börjat

Enligt ProAgrias växtodlingsrapport mognar äpplena cirka en till två veckor senare än normalt. Sommar- och höstäppelskörden i Finland förväntas ändå bli normalstor.

På Sanna Maulas gård planteras närmare hundra olika äppelsorter. Deras äpplen är just nu som mognast och de kunde började plocka dem för ett par veckor sedan.

Själva plockandet tar sin tid, då det finns cirka 13 000 äppelträd på gården. Förutom Sanna och Marko jobbar fyra plockare på odlingen och de håller på in i oktober.

Under plockningsperioden skulle det ideala vädret vara svalt men inget mer regn.

– Ungefär som just nu. 15 grader är lämplig temperatur att plocka i, men det får ändå inte bli frost.

På gården  tillverkas en mängd olika drycker av äpplena, allt från cider till vin. Efter att äpplena plockats från träden väljer man ut lämpliga och pressar dem till saft.

– Bara en tiondel av äpplena blir till saft, resten säljs i butikerna, säger Maula.