Foto: VN-Arkiv

Esbo kan bli ansvarskommun för all vård i Västnyland

Esbo föreslås bli ansvarskommun för det nya område som ansvarar för vården i hela Västnyland. Förslaget är en katastrof för Västnyland säger Harry Yltävä som suttit med i den arbetsgrupp som arbetat med olika framtidsmodeller.

Den modell som kommer att presenteras för social- och hälsovårdspolitiska ministergruppen nästa tisdag omfattar tre vårdområden för Nyland.

Ansvarskommunerna skulle vara Esbo, Vanda och Helsingfors.  Ansvarskommunerna ska ordna all sjukvård i området, förutom den allra mest specialiserade vården där ansvaret för Nylands del stannar kvar på HUS.

Verksamheten finansieras med statsandelar och kommunala pengar från de enskilda kommunerna, så att dessa pengar överförs till ansvarskommunen. Ansvarskommunen blir arbetsgivare för alla anställda inom vården.

Om man beaktar ett en enda stadsdel i Esbo kan ha fler invånare än hela Raseborg så kommer det säkert att synas i antalet hälsoscentraler, säger Yltävä.

– Vi behöver våra hälsocentraler i Karis, Pojo och Ekenäs, men om arbetet leds från Esbo så är det bra om vi har en kvar.

Körs över

Harry Yltävä är mycket besviken över att arbetsgruppen där han ingår som under att halvt år suttit och funderat på lösningar nu körs över av den här rapporten.

– Vi skulle ha möte nästa tisdag, men det har flyttats för att den här rapporten ska presenteras för ministergruppen samma dag. Vi får inte arbeta färdigt och komma ett förslag utan nu körs vi över av det som bara är ett alternativ.

Den modell som förslås i rapporten tar makten från de små kommunerna säger Yltävä.

– Social- och hälsovården är över 60 procent av kommunens budget. Varför ska jag ställa upp i ett kommunalval och bestämma över gatunamn och hundparker om jag ändå inte får fatta beslut om de stora frågorna.