Än så länge existerar inget avtal om bruksbostäderna mellan staden och Olli Muurainen. Foto: VN-Arkiv

Ännu inget avtal om Bruksbostäderna

Snart två månader efter att Raseborgs stad beslöt sälja aktierna i Fastighets Ab Bruksbostäder till Billnäs bruk Ab och Olli Muurainen, har inga avtal skrivits under. Parterna har ännu inte kunnat enas på alla punkter, vitesvillkoren i stadsstyrelsens beslut har blivit en stötesten.

– Vi har inte nått enighet om avtalsvillkoren, bekräftar Olli Muurainen, som i morgon i Billnäs väntar besök av stadsstyrelsen för att på ort och ställe få presentera sitt projekt.

Mera konkret än så vill Muurainen själv inte gå in på vad som hakat upp sig i förhandlingarna med staden. Han nöjer sig med att uttrycka en förhoppning om att försöken att finna en lösning ska krönas av snar framgång, och vill följdriktigt inte tro att den här delen av hans planer för brukssamhällena skulle vara i farozonen.

Å andra sidan upprepar han, närmast på tal om tidtabellen, det han sade i juni efter att stadsstyrelsen med rösterna 7-5 fattat sitt beslut till Billnäs bruk Ab:s favör:

– I Västnyland överraskar ingenting längre.

Belopp, uppföljning

Mera meddelsamma än Olli Muurainen är såväl stadsstyrelsens ordförande Ulf Heimberg som Roald von Schoultz, tidigare chef för enheten för intern service och den som tillsammans med stadsdirektör Mårten Johansson skött förhandlingarna för stadens räkning.

Både Heimberg och von Schoultz gör klart, att meningsskiljaktigheterna gäller de villkor i skepnad av viten som stadsstyrelsen i juni skrev in i sitt försäljningsbeslut.

– Det handlar om både vitesbeloppen och om hur vitena ska följas upp, preciserar Roald von Schoultz, och betonar apropå uppföljningen vikten av klara och tydliga regler.

Brådskar inte

Roald von Schoultz dementerar de uppgifter som gjort gällande, att parterna skulle vara av olika åsikt om hur många av bruksbostäderna som bör kvarstå som hyresbostäder.

Däremot har åsikterna gått isär också i fråga om vem som ska bära det framtida miljöansvaret för marken där fastigheterna står. Men eftersom Billnäs bruk Ab till en början tänkts arrendera tomtmarken, är det här som han ser det en fråga som egentligen hört hemma i ett eventuellt, kommande avtal om inlösen.

Huruvida meningsskiljaktigheterna i vitesfrågan i förlängningen kunde tänkas leda till att hela affären går i stöpet, kan Roald von Schoultz inte ta ställning till.

Han noterar kort och gott att om underhandlingar mellan två affärsparter inte leder till resultat, så blir det heller ingen affär.

Men han framhåller också, att det inte brådskar: Försäljningsbeslutet genererade flera rättelseyrkanden, så länge inte de har behandlats skulle på sin höjd ett föravtal mellan parterna kunna skrivas under.

"Litet förvånad"

Ulf Heimberg kan för sin del ge besked om att rättelseyrkandena inte kommer att tas till behandling vid stadsstyrelsens sammanträde på måndag.

Han tolkar det som ytterligare en bekräftelse på att stadens förhandlare och Muurainen inte kunnat nå enighet

Liksom von Schoultz pekar Heimberg på vitesvillkoren som stötestenen framom andra – och ger i sammanhanget uttryck för en viss förvåning.

Han försvarar stadsstyrelsens beslut. Syftet var att värna om bruken och verksamheten där, därför ska beslutet inte luckras upp även om man naturligtvis kan föra diskussioner.

Heimberg uppfattar inte vitena som oskäliga i proportion "till det Muurainen givit anbud om".

Han påpekar också att viten är någonting som förhoppningsvis aldrig ska behöva komma till användning, och ställer sig därför frågande till att stadens motpart i affären nu verkar uppfatta dem som ett problem.

– Hittills har vi fullständigt litat på Manegement Events. Därför är man kanske litet förvånad över att den här situationen har uppstått.