Maiccu Kostiainen säger att djuren ber oss göra som hunden Lotta, ta det lugnt och sluta stressa. Foto: Annika Wasström

Djurkommunikatör har fullt upp

Maiccu Kostiainen lever på att förmedla meddelanden från djur till deras ägare. Hon säger att alla kan tala med djur, det gäller bara att lära sig lyssna.

Mitt i Solberg, i en liten röd stuga med syrenhäck runtomkring, bor Maiccu Kostiainen. På en äng ett stycke bort betar hästar och i trädgården rusar en liten flock skällande hundar.

– Jag går omkring och talar med mina djur mest hela tiden, de är familjemedlemmar precis som alla andra. De flesta talar till sina husdjur och upplever ofta att hunden förstår dem bättre än någon annan.

Det är endast för att vi har så bråttom och huvudet fullt av tankar som vi inte förstår vad djuren vill säga oss, tycker Kostiainen. Hon inte bara talar med sina djur, utan arbetar med att förmedla meddelanden från djur till människor. 

– Djur kommunicerar inte med ord. Jag är som en radiomottagare och tar emot meddelanden. De kan komma som tankar, känslor eller kroppskänslor som jag sedan skriver ned och skickar till kunderna.

Alla kan lära sig

Enligt Kostiainen handlar allt om intuition. De flesta av oss är intuitiva som barn men förlorar förmågan då vi växer upp och lär oss att enbart fakta och förstånd räknas.

– Jag hittade först information om djurkommunikation på nätet och beställde några böcker. Det som var gemensamt för författarna var att alla hade lärt sig kommunicera med djur som vuxna, och jag tänkte att kan de så kan också jag.

Först tog hon emot meddelanden från den egna hunden Joonas och senare kamraters husdjur. Ryktet spred sig och så småningom förmedlade hon meddelanden till bekantas bekanta. Kostiainen säger att hon ibland själv tvivlat, men att responsen från bekanta och kunder gjort att hon fortsatt. År 2005, samma år som Kostiainen flyttade till Solberg, gjorde hon en webbsida och började få betalande kunder.

I januari sade Kostiainen upp sig för att bli författare, kursledare och djurkommunikatör på heltid. Hennes bok om hästen Leyla, "Hiljaisen viisauden voima", styrkan i tyst visdom, blev vald till årets pseudovetenskapliga bok år 2011.

Bokens första upplaga på 1 500 böcker är snart slutsåld och andra upplagan är på gång. Följande bok är redan planerad och samtidigt fortsätter Kostiainen förmedla meddelanden från djur till privatpersoner. Just nu har hon en väntelista på 7 månader.

Djur delar med sig av både universella visdomar som mer alldagliga saker, som till exempel önskemål om mat.

– Husdjur reflekterar ofta över vår stress, våra sorger och glädjeämnen. Vilda djur talar om natur, hur de ser människor och vår inverkan på miljön. De flesta djur har humor och skrattar ofta åt oss människor.