Vid mixerbordet är diskjockeyn Kristoffer Koponen kung. Foto: Jonny Öhman

Pandora, Sommartider och 90-talstechno

Vilka låtar spelas på dansgolven i klubbarna under sommaren? Vad önskas mest? Diskjockeyn Kristof­fer Koponen svarar på dessa frågor.

Under sommaren är det trångt på dansgolven i Västnyland. Både sommargäster och ortsbor beger sig till klubbarna för att roa sig och dansa loss.

Den erfarne västnyländske diskjockeyn Kristoffer Koponen har dj:at på de flesta klubbarna i trakten. För tillfället bestämmer han över musiken på krogen Santa Fe i Ekenäs och har koll på vad som spelas på kubbarna i sommar.

Vad spelas mest på klubbarna i Västnyland under sommaren?
– Det som spelas mest är sådant som även spelas på radion hela tiden. De låtar som spelas mycket och som även jag spelar rätt ofta är bland annat Tacatá av gruppen Tacabro, Pandora featuring Radio extrems Drottningen av Åland, Bangarang av Skrillex, David GuettasBad Little Girl, Scream av Usher, Call Me Maybe av Carly Rae Jepsen,Snoop Doggs Wetoch Redramas Kickstart. De är alla väldigt svängiga låtar.
– Det har inte så stor betydelse vilken låt man spelar bara den har en bra rytm, då börjar alla dansa.

Finns det några äldre låtar som fortfarande är populära?
– All 90-talstechno brukar uppskattas och Gyllene tiders låt Sommartider går alltid hem nu när det är sommar.

Vad brukar människor be dig spela på klubbarna?
– Nicki Minajs dänga Starships är populär och Pittbulls Reign Over Me önskas nästan alltid flera gånger under en kväll. Och så finns det en låt som jag är rätt trött på som fortfarande önskas ganska mycket – Bumpy Ride av Mohombi.

Har någon särskild musiktyp blivit mer populär än tidigare år?
– Nästan alla danslåtar har börjat innehålla drag av dubstep-musik, speciellt remixer av olika danslåtar. Det verkar vara en stil som är inne för tillfället.

Fungerar finska låtar på de västnylänska klubbarna?
– Jo, Petri Nygårds Selvä päivä och Märkä är populära, men det är endast de två låtarna som verkligen fungerar. Börjar man spela andra låtar på finska töms dansgolvet ganska snabbt.

Vilka är de populäraste låtarna på svenska?
– Drottningen av Åland är nog den som spelas mest för tillfället och den svenska musikgruppen Panetoz låt Dansa Pausa hörs också mycket.

Finns det några populära låtönskemål som du aldrig skulle spela?
– Konstigt många önskar bitar av Lasse Stefanz. Jag tycker inte att sådan musik hör hemma på en klubb, så deras musik kommer jag aldrig att spela.

Hur vet man vad klubbfolket tycker om och vill dansa till?
– Man lär sig att läsa publiken och ser vad de vill höra för musik.
– Jag hade paus från dj:andet en kort period och jag märkte genast att jag hade mindre koll. Det gäller att vara med på klubbarna hela tiden. Då hänger man med och förstår vilken musik som fungerar.

Vilka låtar kommer du att inleda med i kväll på Santa Fe?
– Troligtvis kommer jag att börja med Tacatá och efter den så spelar jag säkert Drottningen av Åland.Det är viktigt att inleda med något som är populärt och alla känner till så att människor kommer i gång direkt. Men sommarhits blir väldigt snabbt slutspelade, eftersom man hör dem överallt på både radio och tv.