Filip Björklöf har sedan barndomen skött om reparationsjobb hemma på Nygård i Karis. Foto: Emilia Nyberg

Inget sommarjobb - grundade eget företag

Filip Björklöf och Mathias Westerholm blev hemförlovade från Dragsvik för en dryg vecka sedan. Tiden som återstod fram till studierstarten i Helsingfors var knapp. Killarna bestämde sig dock för att grunda ett eget företag.

Filip Björklöf och Mathias Westerholm avlade sin värnplikt som båtförare vid Nylands brigad. De gjorde kroppsligt arbete dagligen och gillade att jobba ihop.

Björklöf har vuxit upp på Nygård i Karis. Redan i tidig ålder skötte han om hus, gård och diverse andra reparationssysslor. Därför bjuder Björklöf och Westerholm nu ut sin kunnighet som bland annat fastighetsskötare.

– I Västnyland är det enkelt att starta ett företag, i synnerhet då man kommer förbi det första steget, säger Björklöf.

Med det första steget hänvisar han till den byråkrati och pappersarbete som förs för att formellt grunda ett eget företag. Det finns bolag som kan sköta om byråkratin för småföretagare men detta intresserade inte Björklöf eller Westerholm.

Djungeltrumman

En positiv aspekt med Västnyland är att djungeltrumman är ganska effektiv.

Björklöf tycker även att Västnyland lämpar sig storleksmässigt väl för småföretagare. Inför flytten till Helsingfors kommer marknadsföringen att utökas till visitkort, webbsida, logo ...

Under hösten och våren är tanken att fortsätta med verksamheten i Helsingfors och möjligtvis utvidga den att omfatta exempelvis snöröjning.

Björklöf och Westerholm säger att det för dem inte finns några jobb som är för små. Ifall ett äldre par skulle behöva hjälp med att bli av med gamla kylskåp eller bråte kan de åta sig att sköta om kånkandet och transporten till avstjälpningsplatsen.

– En orsak till att vi fått många arbetserbjudanden är att folk känner oss. De vet att vi är rediga killar som inte kommer att nysa någon på pengar. Både jag och Mathias har alltid jobbat med våra händer. Det känns bra då vi omsorgsfullt slutfört ett projekt, säger Björklöf.

Arbeta för sig själv 

Västnyland har inte direkt ett överutbud av lediga jobb för tillfället.

– Vi hade inga problem med att få affärsverksamheten att rulla. Men lika problemfritt är det inte för alla. Exempelvis har stora företag svårt att få bygglov och behandlingstiderna är väldigt långa. Det känns som om myndigheterna lägger sig i lite väl mycket, säger Björklöf.

I statistikens ljus är ribban att starta ett eget företag hög och normen är att bli sysselsatt av en arbetsgivare. Både Björklöf och Westerlund är praktexempel på hur smärtfritt det ändå kan gå till. …

– Jag råder unga att se över sin situation sin situation och överväga lönsamheten med ett eget företag. Jag har definitivt lagt märke till mer positiva aspekter än negativa.