Paula Palin ser fram emot sitt mellanår i FSS. Foto: Niklas Evers

Hon värnar om elevernas rättigheter

Finlands svenska skolungdomsförbund har fått en ny generalsekreterare, den färska studenten och Ekenäsbon Paula Palin. Under ett år ska hon nu hålla i organisationens tyglar och värna om skolelevernas rättigheter.

– Till generalsekreterarens arbetsuppgifter hör att ansvara för att saker och ting blir gjort i praktiken. Jag kommer att ha ansvaret för alla våra evenemang och projekt som ordnas under året, säger Palin.

Skolungdomsförbundet FSS har två personer anställda på sitt kansli, en generalsekreterare och en organisationssekreterare. Förutom dem består organisationen av en styrelse med tio medlemmar från skolor runt om i Svenskfinland.

Medlemmarna i förbundsstyrelsen väljs varje år i samband med elevriksdagen ERIK.

Skoldemokrati

FSS är en intressebevakande organisation vars uppgift är att värna om skoldemokratin och elevernas rättigheter i svenskspråkiga högstadium och andra stadiets utbildningar. Detta görs bland annat genom att hålla kontakten till elevkårerna och ordna infodagar i skolorna där eleverna informeras om sina rättigheter och vad de kan göra för att påverka i sina skolor.

– De flesta ungdomar är medvetna om sina rättigheter men vet inte hur de ska göra för att förändra sin skolgång till det bättre. Där kommer FSS in och hjälper.

Med nättjänsten som "Slår rektorn dig?" kan elever anmäla orättvis behandling i skolan till förbundet, som sedan tar itu med saken. Idén är att skolvärlden ska fungera demokratiskt och att alla röster är lika värda för såväl lärare som elever.

Enligt Palin är skolklimatet i Svenskfinland ändå relativt bra, men skoleleverna kunde gärna få vara aktivare.

– Vår verksamhet har varit ganska gymnasiekoncentrerad men nu ska vi försöka nå ut till yrkesskolorna bättre. I slutändan faller det ändå på hur villiga eleverna är att delta och kämpa för en bättre skoldag.

Hon berättar också att den regionala fördelningen bland aktiva medlemmar har varit problematisk.

– Vi är som starkast i Helsingfors och Nyland. Bortsett från Vasa står Österbotten nästan helt utanför förbundet.

Mellanår

Tjänsten som generalsekreterare varar i ett år. Palin började arbeta på kansliet i Helsingfors den 4 juni och ska arbeta där tills nästa sommar. Inom en snar framtid planerar hon att flytta till huvudstaden för att kunna vara närmare förbundet.

Vad fick dig att söka jobbet?

– Jag har varit aktiv inom förbundet under hela min skoltid. Dessutom kände jag mig i behov av ett mellanår efter gymnasiet så att jobba för förbundet i ett år är en perfekt lösning.

För tillfället är Palin på en två veckor lång semester som började på måndagen. Under sin lediga tid tänker hon ladda upp inför kaoset som väntar då skolåret kör i gång.

– Det kommer att bli stressigt. Studiekorten som alla medlemmar behöver för att få studeranderabatter ska skickas ut så fort som möjligt och det är mycket jobb med att posta ut dem.

Då kortkaoset är över tar Palin itu med den tidskrävande planeringen av förbundets övriga evenemang.

Framtidsplaner

Palin ser jobbet på FSS som en bra merit inför framtiden, och hon har dessutom redan säkrat en studieplats vid statsvetenskapliga fakulteten vid Åbo Akademi.

– Jag vill också i framtiden arbeta med utbildningsfrågor men jag är inte ännu säker på ifall jag ska börja läsa statsvetenskap nästa höst eller inte.