Just nu är torget i Hangö en dyster syn men innan årets slut kommer torget vara stenlagt och förskönat. Foto: Christoffer Holm

Torget i Hangö får ansiktslyft i höst

Redan år 2008 diskuterades en försköning av salutorget i Hangö, men projektet drog ut på tiden. I höst hoppas kommunen kunna avsluta arbetet.

Många är de torgbesökare som kunnat följa med den långsamma förändring torget i Hangö genomgått det senaste året. Planerna för uppsnyggningen av asfaltplanen godkändes redan inför sommaren 2011 men arbetet tog aldrig fart.

Planen är att stenlägga själva torget och omge torgplanen med planteringar och träd. Parkförman Merja Rönkkö vid Hangö stad säger att arbetet högst sannolikt inleds efter semestrarna och avslutas i höst.

– Eftersom ett privat företag kommer att sköta stenläggningen väntar vi på anbud. Men planen är att projektet blir klart under det här året.

Plats för saluhall reserveras

Kommunen har sammanlagt reserverat runt 150 000 euro för projektet men har redan utfört en del arbeten. Asfalteringen av vägarna runt torget liksom av trottoarerna längs dem avklarades tidigt.

– Nu senast har vissa planteringar och el till lyktstolparna tillkommit, säger Rönkkö.

Förutom stenbeläggning, belysning, planteringar och träd kommer torget redan i höst få en estrad. Därtill finns en saluhall utmärkt på ritningarna över torget men den kommer enligt Rönkkö inte att byggas i höst.

– Saluhallen byggs inte i detta skede men platsen reserveras, till exempel för någon företagare att bygga hallen på.

Torgflytten blev inte av

I samband med att torgets renovering planerades uppkom även ett förslag att flytta torget till andra sidan järnvägen.

Trots att meningen var att ge mera plats åt torget och ge mera liv åt området kring tågstationen mötte förslaget kritik. Enligt Rönkkö satsar staden just nu endast på att renovera det nuvarande torget.

– Oberoende av om torget skulle flyttas i framtiden är det viktigt att salutorget snyggas upp. Torgkommersen i Hangö är ändå ganska livlig, säger Rönkkö.

Just nu ser själva torget klart bedrövligare ut än det gjorde innan arbetet inleddes, men kommer alltså inom kort att snyggas upp.

– Förhoppningsvis skulle man i framtiden till och med kunna få ett litet kafé att verka vid torget, säger Rönkkö.