Ingå kyrkbys mathor kokar potatisgröt i snabb takt. Foto: Emilia Nyberg

Populär gröt på Hantverkardagen i Ingå

Hantverkardagen i dag lördag fyller igen Gammelgården med mjölnare, knopare, tapetserare och smeder samt ett tusental besökare. Redan på torsdagen började kyrkbymarthorna förberedelserna med potatisgröttalko.

På Ingå hembygdsgård står tjugo stycken glada marthor som är i full färd att koka ihop kopiösa mängder av potatisgröt.

Damerna som alla tillhör Ingå kyrkbys Marthakrets har i två dagars tid haft fullt upp med att skala och koka över 450 kilogram potatis som de sedan mosar för att göra gröt av. De är heller inga nybörjare då det gäller att koka gröt, de har redan i många år stått med sleven i hand för att få gröten klar till den årliga Hantverkardagen i Ingå.

Populär gröt

Potatisgröten som sedan skall säljas packas in i en liters förpackningar gjorda av plast.

- 40 kilogram potatis blir 60 liter färdig potatisgröt, vi ska tillreda 400 liter gröt som vi packar in och 100 liter som vi säljer från grytor, säger Margareta Österman som fungerar som ordförande för Ingå kyrkbys Marthakrets.

Österman försäkrar att det är värt mödan och besväret.

- Det har nog gått åt varje år vi gjort det här. Det ska vara riktigt regnigt eller kokhett för att det inte ska göra det, och ifall det blir något över ger vi gröten till åldringshem, säger Österman.

- Gröten har dessutom blivit mera populär bland barn och ungdomar.

Trivsam gemenskap

Efter att potatisen mosats sätts den i grytor och så tillsätts vatten, rågmjöl och salt, efter det börjar ett långvarigt omrörande av gröten.

Den hurtige krutgumman Gungärd Westerholm rör om den tjocka grötmassan med friska tag, trots att de ser väldigt tungt ut.

– Visst tar det lite på ryggen, men det här är något jag verkligen vill göra, säger Westerholm.

Hon får medhåll av marthan grötgeneralen Else-Maj Bäckström.

–Det är så roligt när alla kommer samman på det här viset, jag älskar verkligen det här jobbet.

– Visst är det hektiskt och jobbigt ibland, men nästa år är man alltid lika ivrig att göra det igen, säger Bäckström som fått sitt prestigefyllda smeknamn av de andra marthorna.

Hantverk och folkdans

Anitta Nyberg, ordförande för Ingå Marthaförening, berättar att hantverkardagen följer det normala konceptet med hantverkare på Gammelgården.

- Nytt för i år är att Päivi Björkroth från Degerby kommer och visar hur man knyter ryor för hand, berättar Nyberg.

Hantverkardagen i Ingå börjar klockan 11 och slutar klockan 14 och arrangeras av Ingå Marthaförening i samarbete med Ingå musei- och hembygdsförening.