Foto: VN-Arkiv

Bruksbostäderna engagerar

Staden har fått ta emot sex rättelseyrkanden angående försäljningen av bruksbostäderna i Fiskars. Runt 80 missnöjda personer står bakom besvären.

Den 18 juni beslöt Raseborgs stadsstyrelse att sälja aktierna i Bruksbostäder Ab till Olli Muurainens Billnäs bruk Ab. Det andra företaget, Hakany, som gav bud på bostäderna förlorade med rösterna 7-5 i stadsstyrelsen.

Beslutet har motiverats med att Muurainens anbud är totalekonomiskt mer lönsamt eftersom det på lång sikt ger mera skatteintäkter till staden.

På torsdagen hade invånare i Raseborg sista chansen att lämna in rättelseyrkanden angående bostadsaffären och det var många som tog vara på den.

– Vi har mottagit sex stycken rättelseyrkanden och ett sjunde, som av tekniska skäl försenats, är kanske ännu på väg, säger stadskamrer Thomas Karlsson.

Sammanlagt står runt 80 personer bakom rättelseyrkandena.

– De flesta är undertecknade av en eller två personer, men ett som kommit in från Fiskars har så mycket som 75 namnteckningar om jag minns rätt, säger Karlsson. 

Behandlingen kan dröja

Troligtvis kommer stadsstyrelsen att ta ställning till rättelseyrkandena under sitt nästa möte som hålls den 20 augusti. Om det då kommer ett konkret besked eller inte, vill inte Karlsson spekulera i.

Det faktum att många medborgare engagerat sig och lämnat in rättelseyrkanden påverkar ändå inte bostadsaffären om inte stadsstyrelsen har för avsikt att behandla ärendet på nytt.

– Bostadsaffären fortskrider och stadens beslut att sälja till Muurainen håller tills vidare, säger Karlsson.

Hakany har ännu möjligheten att själva lämna in ett rättelseyrkande, men enligt Kaj Björklöf, en av företagarna bakom bolaget, är det inte aktuellt.

– Vi inser att vi tyvärr inte lyckades sälja vår idé. Förhoppningsvis är Muurainens jätteprojekt en bra lösning också för hyresgästerna, säger Björklöf.