Barnen får spela pigor och gjutare. Foto: Miranda Panula

Spännande tidsresor för barnfamiljer i Fiskars

Hur var livet i Fiskars bruk år 1898? Följ med på en tidsresa och upplev en dag som piga eller gjutare.

I det röda lidret vid Fiskars museum råder full aktivitet. Vi befinner oss i Fiskars bruk år 1898, en helt vanlig dag i hushållerskan Louises och gjutaren Karl Wimans liv. I två timmar får barnfamiljer följa med och uppleva hur livet var förr i tiden.

Lek och historia blandas

Tidsresorna ordnas varje torsdag under sommaren till slutet av juli och är ett slags rollspel med barnen i centrum, där historia blandas med lek och spel. Turerna leds av två guider i rollerna Louise och Karl, personer som i verkligheten levde i Fiskars på den tiden.

Alla barn blir tilldelade en egen roll, ofta som pigor eller lärlingar vid gjuteriet, och får en namnskylt med ett gammaldags namn. Namnen är tagna från mantalslängder och också de baserar sig på personer som levt i trakten.

Barnen får utföra vardagliga sysslor och leva sig in i sina roller. I lidret finns bland annat ett gjuteri och ett bageri där barnen får prova på att använda gammaldags redskap.

Den här veckan har barnen matat djur, bekantat sig med gjuteriet och haft skollektion med tant Louise. När hushållssysslorna är avklarade blir det lek och matpaus. Huvudsaken med rollspelet är att barnen har roligt. Och visst var det spännande tycker barnen i gruppen.

– Det roligaste var att få göra egna tennsoldater, säger pojkarna.

Roligt om historia

Idén om tidsresor kom till Fiskars museum från Sverige. De första tidsresorna i Fiskars ordnades 2007 och nu har de återkommit varje sommar.

Museichef Emi Ingo har utvecklat idén med tidsresor och anpassat den till Fiskars historia.

– Tidsresorna är ett roligt och intressant sätt för barnen att lära sig om historia. Barn har bra fantasi och lever sig lätt in i leken.

Museipedagogiken bygger på att barn lär sig genom att göra och uppleva.

Enligt Ingo har det funnits ett stort intresse i Fiskars. Också föräldrarna tycker ofta att upplevelsen är rolig och det är en aktivitet som passar hela familjen.

– Det är ett bra sätt för familjerna att umgås och lära sig tillsammans.