Stängningen av FN-steels fabriker kan få allvarliga konsekvenser för underleverantörerna. Foto: Lehtikuva

Ovisshet bland FN-steels underleverantörer

FN-steels konkurs slår hårt också mot underleverantörerna. Både ABB service och Fjäder Group har nu inlett samarbetsförhandlingar, men inga drastiska beslut kan fattas innan det blir klart hur konkursboet reds upp.

På måndag morgon drog ABB service i gång sina samarbetsförhandlingar. Företaget som skött om underhållet på fabriksområdet har 60 anställda i Koverhar, som man nu siktar på att omplacera till andra enheter. Kaj Ola, chef för företagets serviceenhet, säger att målet är att ingen ska behöva avskedas, men han tror ändå att svåra beslut måste fattas.

–Vi gör vårt bästa för att ordna arbete åt alla, men jag är rädd att vi ändå blir tvungna att fatta obehagliga beslut, säger Ola.

ABB service har redan lyckats ordna arbetstillfällen över sommaren för många av sina anställda, men Ola menar att mycket beror på om de anställda är villiga att flytta för ett arbete som kanske bara är tillfälligt.
Det är mycket svårt för oss att ordna arbete på hemorten. De flesta som jobbade på Koverhar var bosatta i Hangö eller Raseborg, säger han.
Fjäder Group Oy inledde sina samarbetsförhandlingar på tisdagen. Företaget har försett stålverket i Koverhar med transport och arbetsmaskiner. Förhandlingarna berör alla Fjäder Groups 38 anställda i Koverhar.
Enligt styrekonom Henrik Laaksonen ser framtiden inte ljus ut, men mer än så vill han inte avslöja innan samarbetsförhandlingarna avslutas om knappa två veckor.

–Vår verksamhet i Koverhar kan inte fortsätta om stålverket stänger. Vi hoppas fortfarande på positiva beslut men trots den optimism som media målat upp är vi medvetna om hur svårt det är att få en köpare till stålverket, säger Laaksonen.

Faktumet att underleverantörerna inte vet vad som händer med konkursboet och frågan om de ännu kan få betalt för sina tjänster är enligt Laaksonen den största utmaningen just nu.
Det enda vi vet om FN-steels konkursbo är baserat på lösa rykten. Vi måste vänta på klara besked av konkursboets förvaltare, och först då vet vi hur vi ska agera, säger Laaksonen.

Han poängterar att ingenting angående personalens framtid är slaget i sten förrän samarbetsförhandlingarna avslutas den 17 juli.

–Till dess är allt bara spekulationer.

Även mindre företag påverkas

Tom Fagerstedt på Raseborgs metall kan inte ännu uttala sig om de blir tvungna att skära ner på personalstyrkan, men risken finns, säger han.

–Tills vidare är allt ett stort frågetecken. Vi får vänta och se hur det ekonomiska läget utvecklar sig, säger Fagerstedt.Att stålverket läggs ner just nu påverkar Raseborgs metall speciellt negativt eftersom företaget utförde ett omfattande reparationsarbete där i samband med renoveringen av masugnen.

–FN-steels konkurs blev ett hårt slag mot oss eftersom vi hade mer resurser än vanligt koncentrerade i Koverhar i och med reparationen, säger Fagerstedt.

Raseborgs metall har öppna fakturor från reparationen, men Fagerstedt tror att de inte någonsin får se röken av de pengarna. Normalt kom mellan 15 och 20 procent av företagets omsättning från verksamheten i Koverhar. Vad som nu händer med de som jobbat där är ännu oklart. Raseborgs metall har för tillfället 13 anställda.
Konkursboets förvaltare Hannu Ylönen, som just nu ansvarar för stålverkets tillgångar, har tidigare sagt att det finns potentiella köpare av stålverket.