Kenneth Eriksson börjar studera byggnadsteknik i höst, men sommarjobbar redan inom branschen. Foto: Johannes Jauhiainen

Hård konkurrens om studieplatser

Av de 3192 personer som sökte in till yrkeshögskolan Novia blev 718 antagna.

I år lockade Åbo flest förstahandssökande, medan den populäraste enskilda inriktningen var barnmorskeutbildningen i Vasa. I Raseborg var det utbildningsprogrammet för skogsbruk som lockade mer sökare än någonsin för. 

Bland sökande till yrkeshögskolan Novia hade intresset för kulturområdet och det naturvetenskapliga utbildningsprogrammet ökat. Samhällsvetenskapliga och företagsekonomiska utbildningar lockar fortsättningsvis mycket sökande både till Novia och på nationell yrkeshögskolenivå.

Under våren meddelade Novia att utbildningsprogrammet i IT och automation dras in, vilket innebar att ungdomarna inte har möjlighet att söka in till programmet nästa år. Detta syntes i ansökningarna och antalet förstahandssökande till utbildningen ökade jämfört med tidigare år.

Enheten i Raseborg har hittills antagit 123 studerande. Fler kan dock få studieplats i samband med den nationella kompletteringsansökningsomgången som pågår mellan 30 juli och 2 augusti.

Studierna på Novia motsvarar arbetet

Kenneth Eriksson från Pojo har blivit antagen till utbildningsprogrammet byggnadsteknik.  Hittills har han studerat arbetsledning inom byggbranschen och bestämde sig för att skaffa en till merit på cv:n och börja studera byggnadsteknik. Undervisningen under den första utbildningen var givande och motsvarade det praktiska arbetet ute på fältet.

– Trots att man inte måste vara på plats under lektionerna så rekommenderar ja nog de nya studerandena att ta försöka få den maximala nyttan ur undervisningen. För på Novia lär man sig nog, säger han.

Traditionellt har utbildningarna inom byggbranschen lockat ett stort antal sökande till Novias enhet i Raseborg.

– Det stora intresset för byggbranschen kan ju bero på regionen. Här går man nämligen inte arbetslös om man kan bygga, säger Kenneth Eriksson.

En del av de nya studerandena inleder ett nytt kapitel i sitt liv i sin hemkommun medan andra ungdomar flyttar flera hundra kilometer för att kunna hugga i kunskapens frukter. Till de nya studerandena vid Novia i Raseborg har Kenneth en hälsning.

– Novia i Raseborg har en bra stämning och som studerande utifrån kommer man nog att trivas, bara man minns att vara sig själv, säger Kenneth.  

Sammanlagt sökte 71000 till yrkeshögskoleutbildningar. Av dem blev ca trettio procent antagna. Konkurrensen om yrkeshögskoleplatser var hårdast till utbildningarna inom social-, hälso-, och idrottsområdet. 

Bland de internationella utbildningarna visade sig de företagsekonomiska och samhällsvetenskapliga locka mest sökande.