Foto: VN-Arkiv

Stadgefrågor inte det avgörande för Raseborg

Förvaltningsstadgan som ses över i Raseborg är viktig och spelar en stor roll. Men då det gäller att möta tidens utmaningar och lösa samhällsproblem är ny struktur på stadens förtroendeorgan inte lösningen, säger Raseborgs stadsdirektör Mårten Johansson.

Detsamma anser han gäller en del av försöken att förbättra den kommunala beslutsgången och verksamheten.

– Man kan inte tro att förvaltningsstadgan kan lösa problem som handlar om bristande förståelse. Den ersätter inte dålig praxis fast den förnyas. Det måste lösas genom diskussion, säger Johansson som framför allt efterlyser dialog och tydlig arbetsfördelning.

– Det måste finnas ett grundläggande förtroende och en klar arbetsfördelning mellan de olika organen och mellan organen och tjänstemännen. Man gör inget om man inte känner att man bär ansvar och har förtroende att jobba med de målsättningar som slagits fast.

I detta skede vill han inte dyka ner i diskussionen på detaljnivå, men han vill att de ändringar som görs efter stadens första fyra år verkligen är motiverade.

– Då man ändrar något borde man utgå från att man ändrar något som inte fungerar och inte för förändringens skull. Det skall vara nytta med förändringen, säger Johansson och drar en parallell till statens utredningar om kommunstrukturen som han anser skapar ineffektivitet i kommunerna och i många fall inte får några andra följder än detta om staten ändå inte tänker sig några tvångsfusioner.

Otydlig lagstiftning

En del av det luddiga elementet i diskussionen, eller det komplicerade i kommunala förvaltningsfrågor överlag, kan enligt Johansson grunda sig i att kommunallagen är otydlig.

I Raseborg ser han även variation mellan de olika organen och tycker exempelvis att fullmäktige håller tydligare linje än nämnderna.

– Ordföranden och presidiet håller det på den nivå som lagen och förvaltningsstadgan säger, fast det bland fullmäktigeledamöterna ofta finns en vilja att diskutera mer operativa frågor, och mycket av debatten är på operativ nivå.

En stor del av problemen i kommunalt beslutsfattande, och verksamhet överlag, härrör inte ur frågor som har med förvaltningsstadgan att göra.

– Ibland blir tjänstemannafrågor politiska då någon vill påverka intensivt, säger Johansson och konstaterar att det problemet då helt enkelt är att man behandlar frågor på en annan nivå än överenskommet.