Det var förra veckan som beskedet kom att FN-steels fabrik i Koverhar har sökts i konkurs. FOTO: BENJAMIN KNOPMAN

Kontor för arbetslösa öppnar i Koverhar

Myndigheterna jobbar för högtryck för de uppsagda vid FN-steel.


I dag får alla de uppsagda vid FN-steels stålverk i Lappvik info om omställningsskydd. På torsdag öppnas ett kontor vid fabriksporten där alla ska anmäla sig som arbetssökande.
I går möttes representanter för arbets- och näringsbyrån i Raseborg, närings-, trafik- och miljöcentralen (NTM-centralen) och FN-steel för att komma överens om hur de uppsagda vid FN-steels fabrik i Koverhar i Lappvik ska få service.
– I dag får alla info om omställningsskydd, berättar Frank-Ole Hägglund, byråchef vid arbets- och näringsbyrån i Raseborg.
På torsdag öppnas ett kontor vid fabriksporten i Koverhar där alla uppsagda kan anmäla sig som arbetssökande. Kontoret håller öppet på torsdag och fredag den här veckan och måndag och tisdag nästa vecka.
– De uppsagda har delats in i grupper så att alla inte kommer på samma gång. Vi har personal på plats som hjälper och FN-steel har personal på plats. Anmälan görs via nätet och till det behöver man sina personliga bankkoder, säger Frank-Ole Hägglund.

Personligt besök
Alla uppsagda får också en personlig tid på 30 minuter till ett besök på arbetsbyrån så att man ansikte mot ansikte kan se till att arbetslöshetsskyddet sätts i skick.
De här besöken görs under perioden 10 juli till 17 juli. Hangöborna får personlig tid till byrån i Hangö, raseborgarna får tid till byrån i Karis.
– Vår personal har varit flexibel så att vi kan hålla byrån mera öppen i Hangö och så får vi hjälp från andra byråer.


I slutet av augusti eller början av september ordnas en 1-2 veckor lång mer omfattande kartläggning av de arbetssökandes situation.
– Kartläggningen kan ordnas först då eftersom den måste konkurrensutsättas. Allas situation ska kartläggas för att se vad var och ens behov är.