Kristian Luoto förevisar ungdomarna hur man reglerar sprutstrålen med strålröret. Foto: Johan Kvarnström

FBK:are stortrivs på storläger i Syndalen

Över 300 ungdomar och ledare från hela Svenskfinland, samt Ystad i Sverige, har intagit Syndalen för det årliga utbildningslägret. Ökad kunskap och nya vänner är det som lockar mest.

Finlands svenska brand- och räddningsförbund (FSB) ordnar i år sitt traditionella utbildningsläger med Norden som övergripande tema.

Bland alla på plats är en tredjedel flickor, eller kvinnor. Det har med andra ord skett en stor förändring sedan 1952 då brandkårernas dam- och ungdomsarbete började organiseras på nationell nivå.

– Innan det fanns det förstås en del lokala ungdomsavdelningar. En av de äldsta är Ekenäs som grundades 1914. Men då jag kom med en gång i tiden fanns det inte alls flickor med, säger förbundets organisationschef Roger Roos.

Tyngdpunkten för lägret ligger på utbildning av brandkårsungdomar, men programmet innehåller mycket mer än så.

– Varje lokalförbund har fått ett nordiskt land eller område som tema och dessutom i uppgift att ordna program för en kväll. Alla som är med på lägret gör program. Det är en del av det viktigaste, att ha roligt tillsammans, säger lägerchef Sabina Holopainen.

På kvällsprogrammet finns lägerolympiad, lägerdop, talangafton, avslutningsjippo och givetvis: flagghissning varje morgon och flagghalning varje kväll.

Nytta och nöje

Alexander Beijar, Anton Beijar och Sarah Haglund från Tolkis FBK har klart för sig varför det är fint att vara med i frivilliga brandkåren: det är både roligt och intressant, säger de nästan med en mun.

– Och man får många nya vänner, säger Haglund som är inne på sitt femte år inom FBK och nu på sitt andra läger. Dags för nivåkurs 2.

Vad skulle ni vilja lära er mest?

– Jag skulle vilja lära mig mycket första hjälp, säger Alexander Beijar.

Han kom precis som sin bror Anton in i svängarna lite av en slump. Någon sade att det var en kul grej, så dök han upp på en övning och blev fast.

– Typ hela min släkt är med i brandkåren så det var ganska naturligt för mig att börja, säger Haglund.

Sommarens höjdpunkt

En tredjedel av alla på lägret är västnylänningar. Pojo FBK stoltserar med den största enskilda gruppen. Man har 26 deltagare på plats, bland dem Sam och Simon Suvanto som båda varit på flera läger tidigare somrar.

Brandkårsläger är numera sommarens höjdpunkt för dem båda.

– Man lär sig mycket nytt och lär känna nya människor, får nya vänner, säger Sam Suvanto och får medhåll av storebror.

Tänker ni er en framtid som brandmän?

– Inte som yrkesbrandman, men nog som aktiv i frivilliga brandkåren säger, Simon Suvanto och det är lillebroderns tur att nicka till medhåll.

Sedan måste de rusa vidare från den nyss avslutade påklädningsövningen. En rökdykningsövning inom ramen för nivåkurs 4 väntar. Det är ständigt full rulle på lägret som inleddes på lördagen och pågår till fredag.