Årets Ingådag var mycket lyckad. Foto: Johan Kvarnström

Ingådagen lockade tusentals besökare

Lite småkyligt, blåsigt och mulet väder hindrade inte Ingådagen från att bli en succé i år igen. Folkfest är det enda rätta ordet även om det känns lite slitet i sammanhanget.

Det slår mig direkt då jag ser på programmet samtidigt som jag kommer in till centrum: här finns inga speciella nyheter, men ingenting saknas heller. Allting är så lyckat och arrangemanget numera så insmort att man varken kan notera trafikproblem eller andra missar. Det hela går på rutin i positiv mening. Traditionen överraskar inte, men den lever. Det är som vanligt, med  en rolig konferencier, i år Dan Idman, ett späckat program med musik och gymnastik, ett par hundra försäljare och föreningar på en fin variationsrik marknad med många kvalitetsvaror och givetvis många utställningar utspridda över kommunen.
Och det viktigaste: några tusen besökare som gläds över att träffa vänner och bekanta, höra hur den och den mår, utbyta skvaller eller bara äta något smått och gott, handla lite och åka hem.

Tillställningen är en självklarhet för många, inte bara Ingåbor.

- Jag har varit här i åratal, så länge jag minns, säger Iiris Kosunen från Lojo som säljer sina egna hantverk, samt en del tyger och smycken.
Det är ett trevligt sommarevenemang, bland de bästa. Det samlar mycket folk och brukar oftast vara soligt.

Tea Åkerlund kommer från Karabacka i Esbo och besöker nu Ingådagen för fjärde gången.
- Det är mycket folk och lite som man vill handla, program för den här dagen helt enkelt.

Vid stranden utanför biblioteket kan man byta perenner, ett uppskattat inslag som Ingå egnahemsförening står bakom.

- Jag tycker det här är en jättebra idé, säger en glad Gitta Forsblom som fyndat en liten pion, en gammaldags narciss, en planta som heter moses brinnande buske en annan perenn hon inte har från tidigare.
- Jag är pionsamlare så det här var perfekt, säger Forsblom som själv hämtade fyra plantor till bordet, bland annat en liten ek från den egna gården.

Regina Ekblom, kultursekreterare i Ingå, uppskattar att antalet besökare rör sig mellan 3 000 och 4 000.