Foto: Benjamin Knopman

Flera intresserade av FN-steels fabriker

Allt hopp är inte ute. Flera aktörer har uttryckt intresse för att köpa stålfabriken i Koverhar och valsverket i Dalsbruk, avslöjar konkursboets förvaltare Hannu Ylönen.

– Ja, det finns intresserade. Men förhandlingarna är fortfarande i ett tidigt skede, så jag vill inte gå in på detaljer, säger Ylönen som arbetar för advokatfirman Krogerus.

När kan affären tänkas bli av?

– Det är omöjligt att avgöra om det handlar om veckor eller månader. Det beror på den potentiella köparen.

I en intervju med Kauppalehti sade FN-steels vd Jacques van Werf att koncernen har försökt hitta en ny köpare med ljus och lykta. När VN ringer upp van Werf bekräftar han att det stämmer.

Hur lyckades Ylönen hitta flera potentiella köpare på ett dygn när ni misslyckades med uppgiften under en betydligt längre tidsperiod?

– Ah, det är en alldeles giltig fråga. Jag skulle gärna kommentera saken, men tyvärr har jag blivit ombedd av konkursförvaltaren att inte uttala mig i den här frågan längre. Jag beklagar, det är en laglig procedur, säger Jacques van Werf.

Inte heller Ylönen vill kommentera saken.

Brådskande ärende

Hannu Ylönen utsågs till konkursförvaltare av tingsrätten i Egentliga Finland. Tingsrätten bedömer ärendet som brådskande.

I onsdags möttes Seppo Koponen, huvudförtroendeman vid Koverhars Metallarbetarfackavdelning 100, och Ylönen för en diskussion. Under en halvtimme gick de raskt igenom situationen tillsammans.

Koponen understryker att högsta prioritet är att hitta en ny köpare.

– Det är den absolut bästa lösningen, säger han.