Birgitta Forsström. Foto: VN-Arkiv

Personalen på Novia nöjd över fortsatt självständighet

Rätt lösning, anser man på Novia om beslutet att inte fusioneras med Arcada. Yrkeshögskolan har god ekonomi och är tillräckligt stor för att överleva på egen hand.

– Vi känner oss starka, säger prorektor Birgitta Forsström från Raseborgsenheten.
– För vår del ser läget bra ut. Novia har 4 000 studerande och kommer att vara den 12:e största yrkeshögskolan i Finland från 2013. Vi är inte det minsta hotade, fortsätter Forsström självsäkert.

Hon anser att beslutet som togs var rätt.
När österbottniska Svenska yrkeshögskolan och Yrkeshögskolan Sydväst gick ihop och bildade Novia år 2008 var förutsättningarna radikalt annorlunda. Då handlade det om två likartade skolor.
Att fusionera det utspridda Novia med huvudstadscentrerade Arcada var däremot ett pussel vars bitar inte passade ihop lika lätt.

– Skillnaderna i profil gjorde en sammanslagning betydligt svårare, säger Novias rektor Örjan Andersson.
Är du besviken över beslutet?
– Beslutet som togs var inte bara rätt, utan det enda möjliga då vi inte hittade en gemensam modell.
– Redan när regeringen uttryckte sin önskan om att samordna verksamheten vid de finlandssvenska yrkeshögskolorna poängterade jag att "samordna" inte måste vara synonymt med fusion. Det kan också betyda samarbete. Nu vet vi vad som gäller, nu kan vi fortsätta förverkliga vår egen strategi.

Tajtare samarbete

Då fusionen inte blev av enades Novia och Arcada i stället om att intensifiera sitt samarbete.
– I praktiken kan det betyda att vi utvecklar fler gemensamma projekt. Att vi samarbetar inom vuxenutbildningen, att vi samordnar it-infrastrukturen. Men ingenting har ännu diskuterats närmare, säger prorektor Birgitta Forsström.

Hon poängterar ändå att studerandena inte kommer att märka av några förändringar inom den närmaste framtiden. I Raseborg kommer Novia att fortsätta fokusera på sitt specialområde: miljö.

Nöjer sig regeringen?

Att fusionsförhandlingarna återupptas i framtiden är ändå ingen omöjlighet. Det tror Henrik Lindholm (SFP), en av medlemmarna i styrelsen för Ab Yrkeshögskolan vid ÅA som ansvarar för Novias finansiering.
– Jag håller med Örjan och Birgitta, lösningen är bra. Alla inom Novia har jobbat extremt hårt sedan den förra fusionen och skapat en bra grogrund för fortsatt utveckling. Tyvärr är jag inte säker på att regeringen nöjer sig, säger Lindholm.

– Och fastän den sittande regeringen gör det, så kommer det en ny om tre år med nya förväntningar, nya ukaser, nya planer. Den osäkerheten måste vi leva med. Stora enheter är tidens melodi – även om jag personligen ibland har svårt att se hur fusioner genomgående lönar sig.