Nu skall det bli ordning oå torpet! I Knipans kök huserar sedan drygt en vecka tre polska köksmästare: ansvarige köksmästaren Piotr Kierzyk, Piotr Spiezyn och Rafal Lewandrowski. Foto: Peter Johansson

Knipan reagerar på kritik

– Till midsommar måste det fungera, säger stadsdirektör Mårten Johansson. Inga problem, gör nya krögaren på Knipan klart: Med tre nyrekryterade köksmästare i köket kan Christan Nyström sova gott igen.

Början på Christian Nyströms första krögarsäsong på sommarrestaurangen Knipan i Ekenäs har, med förlov sagt, varit rejält knackig.
Utan omsvep medger han att det är mycket som inte alls har gått enligt planerna.
Det har kunder fått känna av, och det har också synts i responsen.
– Problemen har varat längre än vi väntat oss, formulerar sig Mårten Johansson på stadens vägnar.
– Staden har gjort en reklamation, fyller stadsstyrelsens ordförande Ulf Heimberg i, och tillägger att han fick vetskap om den åtgärden för cirka en vecka sedan.

Kompensation, men hur?

Om inte förr så efter studentmiddagen som blev en katastrof, redovisad i en illustrerad insändare i VN, har ryktet om att det inte står väl till på Knipan spritts med blixtens hastighet. Christian Nyström har inte låtit saken bero.
Hur han skulle kunna kompensera just de studenter och övriga Knipangäster som under de första öppethållningsveckorna råkat ut för besvikelser, funderar han fortfarande på.Men beredskapen att betjäna kunderna på ett tillfredsställande sätt skall sedan drygt en vecka tillbaka vara klart bättre än i starten.

Tre polska köksmästare

– Nu har jag hyfsad personal, konstaterar Christian Nyström och förklarar att det gäller salen lika väl som köket.

I köket har det möblerats om rejält i besättningen, som dessutom utökats till att omfatta inte färre än fem kockar.
Efter studentfesten fick en av kockarna gå, vid det laget stod det enligt Nyström klart att vederbörande inte höll måttet med hans måttstock mätt.
I stället har han nu lyckats rekrytera tre köksmästare med internationella meriter.

– Från Polen. De har varit i branschen i tjugo-tjugofem år och jobbat på restauranger runt om i världen: i Karibien och USA, Ryssland, Kina, Italien och Frankrike, berättar han.

Inget Kocklandslag

Därmed borde rekryteringsproblemen, som hela tiden legat Christian Nyström och Knipan i fatet, vara undanröjda.
Hade det gått som han i ett tidigare skede hoppades på, nämligen att kunna knyta Kocklandslagets förmågor till krogen, kan man tänka sig att problemen i köksregionen skulle ha kommit av sig genast i begynnelsen.
Men de förhoppningarna stupade på lagets andra engagemang.
Förhoppningarna om att kunna rekrytera personal bland Axxells, Arcadas och Practicums studerande kom också på skam

– Inte en enda! konstaterar Christian Nyström, fullt införstådd med att han var väl sent ute.

Tidigare, tack

Men man anställer inte gärna personal till en rörelse som man ännu inte har kontrakt på, noterar han i det sammanhanget.
Den bakre gränsen för att lämna in anbud drogs slutet av februari, först fyra-fem veckor senare kom beskedet.
Det blev inte mycket tid över för förberedelser, särskilt som det fanns åtskilligt som behövde sättas i stånd efter fjolårssäsongen. Då Christian Nyström nu ser tillbaka frågar han sig om det inte hade varit klokare att efter första maj-premiären hålla stängt – med undantag för beställningar – fram till månadsskiftet maj-juni.
Som blivande ny krögare på Knipan borde man nog senast i november-december eller januari få ett definitivt besked från staden, tycker han.

Andra hyresvillkor?

Mårten Johansson uttrycker förståelse för att tidtabellen på den punkten kanske borde ses över, Ulf Heimberg tycker att det är värt för staden att ta lärdom av Nyströms bedömning.
Och i princip, även om Knipan numera inte är stadsstyrelsens utan enhetens för intern service bord, tycker han att hyresvillkoren kanske kunde ses över.
Hyra beroende på omsättningen i stället för ett fast belopp?

– Det kunde kanske vara en sporre för båda parter, tror han.