Hur många anmälningar som hittills lämnats in mot Billnäsplanerna var ännu oklart på måndagen.

Mer tid för anmärkningar efterlyses i Billnäs

På fredagen gick tiden ut för invånare och andra intressenter att anmärka mot de omdiskuterade planförslagen för Billnäs. Men staden väntar ännu på vägande åsikter i en månad eftersom bland andra NTM-centralen har bett om tilläggstid.

Planförslaget för Billnäs bruk, Hagbacka och trädgårdskolan, har varit till påseende sedan den 7 maj. I slutet av förra veckan, den 8 juni, gick tiden för anmärkningar ut.

 – Vi har ingen sammanställning på de anmärkningar som kommit in ännu. Det droppade in av dem ännu på fredagen, säger stadsplaneringsarkitekt Simon Store.
Han berättar att Närings-, trafik- och miljöcentralen har bett om en månads tilläggstid vilket betyder att staden fortfarande väntar på en del av de tyngsta utlåtandena, det vill säga av myndigheter som just NTM-centralen, landskapsmuseet och Nylands förbund.

Nu när planförslaget har varit till påseende ska utlåtande sammanställas och förslag till bemötanden göras upp. Ett myndighetssamråd kommer att hållas i augusti. Då börjar man bereda planen för själva godkännandeprocessen. Målet är att planen ska godkännas i samtliga kommunala instanser inom det här året.

"Bristfällig"

Simon Store vill inte spekulera i vad anmärkningarna tar fasta på. Tidigare har de största invändningarna handlat om volymen på nybyggnationen. Men det finns också de som riktar kritik mot planen som helhet.

– Hela planen är dåligt gjord – en hastig och bristfällig redogörelse, säger företagaren Arja Aminoff.
Också hon har bett om tilläggstid för att komma med utlåtanden.

– En månad är för kort tid när det gäller en kulturhistoriskt betydande by. Mindre ställen har haft två, säger Aminoff som är övertygad om att hon är långt ifrån ensam om att komma med anmärkningar mot planen.
Aminoff skriver sina anmärkningar som bäst och vill inte avslöja vilka invändningar hon har mot planerna.