Foto: Annika Wasström

Ekologiskt och närproducerat lockar

Intresset för den närmat är stort, men Josefina Hagström som driver en ny närmatsaffär i kyrkbyn tycker att lokala producenter är onödigt blygsamma.

Då Josefina Hagström öppnade närmatsaffären Peppar Hörnet i köpcentret Strand för en dryg vecka sedan, stod inemot trettio kunder utanför dörren redan en timme innan Hagström hade tänkt öppna.

– Jag hade tänkt ställa fram saker den första veckan, men det har varit fullt upp. Djungeltrumman fungerar bra, också turister och sommargäster har hittat fram.

I affären säljer Hagström fisk, bröd och bakverk, örter och olika köttprodukter. Fisken är fiskad av Per-Erik Wikström, Hagströms far och Hagström gör själv olika inläggningar och gravar lax. I affären finns också ekologiska frukter och grönsaker, olika kryddor, kaffe som mals på plats och te i lösvikt. Hagström har också valt att sälja saker som hon själv tycker om, som till exempel sushitillbehör eller exotiska kryddblandningar. Mycket, men inte allt, är närmat eller ekologiskt.

– Jag har redan länge drömt om en liten affär med god betjäning och där det går att köpa närmat eller ekologisk mat. Jag hade tidigare sett lokalen och tänkt att den kunde vara perfekt. När den råkade vara ledig, tänkte jag att nu eller aldrig.

Vill ha mejeri

Det tog bara en dryg månad för Hagström att förverkliga sin idé då lokalen var ledig. Hagström hoppas att kunderna kommer med önskemål om vad de vill ha i affären. Alla produkter som säljs i affären går inte heller att få lokalt, som till exempel råmjölk.

– Det finns många gårdar som producerar mjölk i Ingå, men den opastöriserade mjölken som vi säljer kommer från Letala (Laitila). Gårdarna får själv sälja mjölk, men vi måste sälja mjölk som kommer via ett mejeri.

Hagström säger att efterfrågan på opastöriserad mjölk är stor och hon hoppas att någon av de lokala mjölkgårdarna skulle våga satsa och starta ett eget mejeri.

– Om folk skulle våga lite mer skulle de vinna massor.

Små partier

Att driva en liten affär som säljer närmat kräver ett stort kontaktnät till många olika småproducenter. Det blir många telefonsamtal och många olika leverantörer, eftersom det inte finns någon partiaffär. Det går inte heller att beställa in stora partier.

– Till exempel köttfärs i lösvikt och ekologiska bananer blir bruna. Det är ju inget fel på dem, men då går de inte att sälja. Det bara att laga mat av dem själv.

Hagström har träffat de flesta producenterna, men hon hoppas också att fler lokala producenter hör av sig och berättar vad de har att erbjuda.

– Jag väntar nu på nypotatis och vi får se vad jag får. Jag hoppas att någon odlare kommer in med några lådor till mig.

Ingåbon Maria Rikberg besökte affären redan för andra gången på en vecka.

– Jag vill ha ett ekologiskt handtvättmedel till landet, där det inte finns reningsverk. Det känns bra att skaffa rena produkter, det är lite som att återgå till det ursprungliga.