Bakom varje namn finns ett liv, en människa med mål och drömmar, sade Kauko Viitala. Foto: Johan Kvarnström

Nästan 400 nya namn vid de rödas grav

Namnplattorna vid de rödas grav i Ekenäs kompletterades i dag med 394 nya namn. Detta 94 år efter deras död i fånglägret i Dragsvik.

Ingen arrangör önskar regnväder till ett utomhusevenemang, men i dag måste sägas att det vad gäller både tanke och känsla passade med mörka moln över Dragsvik.
– När man till Ekenäs fångläger 1918 enbart i juni hämtade cirka 8000 fångar utan några som helst möjligheter att proviantera dem, eller inkvartera dem på ett mänskligt sätt lade man samtidigt grunden för ett sorgligt kapitel i Finlands historia, sade skötselföreningens sekreterare Bengt Lindholm i sitt tal.
Runt åttio personer deltog i avtäckningsceremonin för de nya namnplattorna vid graven och minnesmärket. Stämningen var både fin och sorlig; stämde till eftertanke i och med Bengt Lindholms, Kauko Viitalas, Pentti Bromans, Sture Lindholms och Sirpa Kähkönens berörande tal.

Enstaka namn saknas
Viitala är den som under de senaste åren har arbetat med att få fler namn på begravda fångar bekräftade. Han har under de senaste tre åren korskört databasen Krigsdöda med föreningens egna uppgifter.
Nu har man namn på 3127 begravda människor i Finlands största massgrav. Antalet är ungefär detsamma som Ekenäs dåvarande befolkningsmängd.
I framtiden kan ytterligare några enstaka namn komma fram, men de flesta torde nu vara namngivna vid graven.
Skötselföreningen börjar efter detta att sakta men säkert i god tid förbereda sig för nästa stora evenemang: minnesevenemanget 2018.