Ett fåtal gamla böcker ingår i bibliotekssamlingen i Svartå som fick byggas upp på nytt efter branden 1957. Foto: Agneta Sjöblom

Boklån i ett och ett halvt sekel

På torsdag inleder Svartå bibliotek sitt jubileumsfirande. Det har gått 150 år sedan biblioteksverksamheten i den tidigare landskommunen kom i gång.

Året var 1862 då prosten Adrian Bergman på sockenstämman fick igenom förslaget om ett sockenbibliotek. Pengar för bokinköp samlades in genom en rågauktion. Det som stod till buds för den lässugna var framför allt böcker med anknytning till jordbruk men också en del skönlitteratur och geografiska verk.
Speciellt många detaljer om bibliotekets första sekel finns dessvärre inte bevarade för eftervärlden. Det mesta gick upp i rök 1957 i samband med branden som ödelade Ingvallsby skola som också inhyste landskommunens bibliotek.

Mer än ett bibliotek
Biblioteksverksamheten kom dock rätt snabbt på fötter igen. Efter några år i den finska skolan i Svartå kunde biblioteket flytta in i nybyggda Askersgården 1959.
Bokhyllorna fylldes med bistånd från många håll och kanter.
– Svenska folkskolans vänner gav en donation, de kommunala beslutsfattarna bidrog och det kom till och med böcker från USA där en bibliotekarie hört om Svartås bekymmer, berättar bibliotekarie Diana Turunen.
Talkoandan har hållit i sig. Kollekten som samlades under Filip och Christine Linders vigselmässa gick oavkortad till Svartå bibliotek som efter det även blivit ihågkommet i testamenten och donationer.
– Svartå bibliotek är mer än ett bibliotek. Det är en viktig kulturbärande institution, säger Filip Linder.

Jubileumskonsert
Jubileumsfirandet inleds torsdagen den 14 juni då mezzosopranen Päivi Lindström och Niels Burgmann på piano ger en konsert i Svartå kyrka. Konserten ordnas i samarbete med Karis finska församling där Päivi Lindström är kantor.
– För församlingen är Svartå bibliotek en viktig samarbetspartner, säger hon.
Efter konserten i kyrkan vandrar man genom slottsportarna till slottsteatern där programmet fortsätter.
Lojobon och historikern Esa Koskinen håller ett föredrag om Svartås historia sett ur olika människors synvinklar.
Kerstin Ilander följer upp Koskinens föredrag på svenska och Päivi Lindström och Niels Burgmann fortsätter sitt musicerande.

Författarbesök
Diana Turunen är glad över samarbetet med församlingen och Svartå slott.
– Jag hoppas förstås att det kommer så mycket människor till firandet att vi alla inte skulle få plats i biblioteket.
Jubileumsfirandet fortsätter under sommaren och hösten med en rad författarbesök.

Program för barn blir det genom Agneta Möller-Salmela och Tositeatteri.
Mera festligheter är att räkna med den 7 december som räknas som det exakta jubileumsdatumet.