Från och med den här veckan tömmer företaget Grönfors Training också Ingå- och Sjundeåbornas blandavfallskärl. Foto: Annika Wasström

Soptransporter förenar familjen

Grönfors Training är ett företag som sköter soptransporter på entreprenad. Ingarskilaföretaget är just nu ett av landets snabbast växande företag.

Måndagen fick 490 hushåll i Ingå och Sjundeå ny tömningsdag för hushållsavfall, då Rosk’n Roll bytte soptransportentreprenör i kommunerna. Från och med den här veckan är det Ingåföretaget Grönfors Training som tömmer avfallskärlen.

Företaget är också aktuellt som ett av landets snabbast växande, på Kauppalehtis lista i maj fanns Grönfors Training på plats 18. Företaget har en omsättning på 1,9 miljoner euro och har vuxit med över 154 procent under de senaste tre åren. Det är inte illa för ett familjeföretag som leds hemifrån den gula villan på Svennisvägen i Ingarskila.
 
Tuff bransch
– Vi växer då vi vinner anbudstävlingar. Men konkurrensen är hård och vi håller en låg profil. Marginalerna är inte stora, och varje gång vi får en entreprenad är vi oroliga över att priset är för lågt, säger Jukka Grönfors.
Det är han som tillsammans med frun Soile Grönfors driver företaget.
– Soile sköter räkningarna och pappersarbetet och jag svarar i telefon och delar ut order, skojar Jukka Grönfors.
Familjen har fem barn, av vilka tre arbetar i företaget och studerar med tanke på att ta över någon gång i framtiden. Familjens två döttrar har valt andra yrkesbanor, även om de också hjälper till ibland.
– Vi är bara glada och tacksamma över att vi har arbete, bröd på bordet och att vi kan sysselsätta barnen. Vi gör så gott vi kan, säger Jukka Grönfors.
Att vara företagare betyder att telefonen ringer i ett och att det alltid finns problem att lösa.
– Arbetet är aldrig färdigt ett visst klockslag, utan då allt är gjort och arbetet för följande dag är planerat. Sönerna blir ibland stressade eftersom jag alltid kommer med råd och alldeles för sällan med tack. Vi är rätt pedantiska och vill få allt väl gjort.
 
Branschbyte efter allergi
– Det är viktigt att de anställda orkar, det är fysiskt tungt att köra sopbil. Förarna får inte alltid heller den respekt de förtjänar. Bilförare kan stanna och kräva att sopbilen väjer för dem på trånga gator, men det är mycket svårare att backa med en sopbil än en personbil. Då får sopbilsförarna ta skäll och vi får klagomål. Många förstår inte att sopbilsförarna också har en tidtabell att följa och att de kör från klockan fem på morgnarna, säger Soile Grönfors.
Att det är just avfallshantering som sysselsätter familjen Grönfors beror mest på slumpen. Ursprungligen var det hästuppfödning och närheten till kunderna i södra Finland som gjorde att Soile och Jukka Grönfors flyttade från Kiuruvesi i Savolax till Ingå för mer än tjugo år sedan.
Sopbilarna kom med i bilden då en företagare i avfallsbranschen köpte en häst och samtidigt övertalade en av sönerna att bli underleverantör.
Hästarna flyttade slutligen från gården då Soile Granfors blev allergisk och familjen fick hitta på nya sätt att försörja sig. Från en bil som tvättade bioavfallskärl har företaget nu 12 bilar som transporterar hushållsavfall förutom i Ingå och Sjundeå också i Kyrkslätt, Esbo och Helsingfors.
– Men jag är fortfarande delägare i en travhäst och då jag blir pensionär ska jag skaffa mig en häst och sulky igen att åka runt med, säger Jukka Grönfors.