Raseborgs stad har uppgett att de väljer en köpare för Bruksbostäder innan sommaren, men något datum finns inte än. Foto: VN-arkiv/Nina Ahtola

Raseborgsföretagare gav anbud på Bruksbostäder

Tre företagare från Raseborg står bakom ett av anbuden på Bruksbostäder. Enligt planerna kan Olli Muurainen få förköpsrätt på bostäderna i Billnäs.

Konsortiet Hakany offentliggjorde i går att de står bakom ett av anbuden på fastighetsaktiebolaget Bruksbostäder. Konsortiet består av Raseborgsföretagarna Henrik Nyberg, Hans Knopman och Kaj Björklöf. De har gett ett anbud på hela fastighetsaktiebolaget, men är villiga att ge Olli Muurainens som äger Billnäs bruk förköpsrätt på fastigheterna i Billnäs, med undantag för två hus vid Billnäs ridstall. I Fiskars skulle de personer som gjort ett förköpsavtal på bostäder få köpa dem av Hakany. I bruken har 30 invånare och företagare slutit avtal om att köpa sin bostad och totalt finns avtal för 69 av bostäderna. Bruksbostäder består av 16 byggnader i Billnäs och 16 byggnader i Fiskars, totalt 105 bostäder.

Priset hemligt
En del av bostäderna skulle förbli hyresbostäder, resten av bostäderna skulle Hakany sälja. Enligt Raseborgs stads försäljningsvillkor ska minst 50 av bostäderna vara hyresbostäder 10 år efter köpet. Konsortiets planer får stöd av boendeföreningen i Fiskars och bolaget Fiskars. Priset som Hakany är villigt att betala för Bruksbostäder är inte offentligt säger Kaj Björklöf.
– Men det rör sig åtminstone om minimipris.
Enligt Raseborgs stads köpevillkor är minimipriset för Bruksbostäder 4,1 miljoner euro.

Billnäs till Muurainen
Får Hakany köpa Bruksbostäder, skulle Olli Muurainen få förköpsrätt på de flesta bostäder i Billnäs.
Raseborgs stad har uppgett att de väljer en köpare för Bruksbostäder innan sommaren, men något datum finns inte än uppger stadsdirektör Mårten Johansson.
Vi strävar efter att ta upp det i början av juni, men vi får se när ärendet är färdigbehandlat.