Matlagning på torget. Många ville se tävlingen där deltagarna skulle snabbmarinera strömming.

Stim och stoj på Fiskens fest

Evenemanget Fiskens fest fick en god start. Alla 300 Raseburgare gick åt och tävlingen i strömmingsrensning var en klottig men underhållande affär.

Ekenäs torg vimlade av människor.
– Det behövs sådana här jippon för att locka ut folk, säger en dam som presenterar sig som Gun-Britt.
Hon och hennes sällskap äter Raseburgare och tycker den är god.

Kön till tältet där burgarna säljs är lång hela förmiddagen och före klockan ett är burgarna slut. Återstår att sörpla ostron eller att gå till marthornas tält och köpa laxsmörgås i stället.

En bit därifrån pågår fisktävlingar. Först gäller det att röra ihop en marinad för 20 strömmingsfiléer, en stund senare kan man rensa strömming på tid.

– Fisken är för mjuk, tycker Leena Määttä.

Hon kämpar med att få strömmingsfiléerna att hållas hela.

Män i vita rockar

Det finns ovanligt många män i vita rockar i publiken. En av dem, Heikki Antolainen, berättar villigt att här är en busslast medlemmar från Södra Finlands köksmästarförening. De gör varje år en utfärd och i år står Raseborg på programmet. Antolainen gillar Fiskens fest.

– Man pratar mycket om närmat. Mat är inte så svårt, förr var allt närmat.

Solen gassar över torgbesökare, tävlande och fiskar. Efter tapper kamp med sladdriga strömmingar vinner Mårten Johansson och Anna-Maria Niskanen rensningen. De fick båda tiden 33,4 sekunder per filé.

Den godaste strömmingsmarinade vanns av Mårten Johansson och Ia Voullieme. De fick delat första pris för en ingefärsmarinad respektive en dansk marinad med riven fänkål.