Samarbetsförhandlingarna på Fiskars fabrik i Billnäs har slutförts. 68 personer sägs upp. FOTO: VN-ARKIV

Fiskars säger upp 68

Stämningen på Fiskars fabrik i Billnäs är spänd, då personalen en i taget får höra om de får behålla sitt arbete eller inte.

Samarbetsförhandlingarna på Fiskars enhet i Billnäs avslutades i går och resulterade i att 68 anställda sägs upp. Det är ingen speciell avdelning som drabbas mer än andra, uppsägningarna berör alla avdelningar säger fabrikschef Juri Aapola.
– Nu för vi individuella diskussioner med varje anställd.
Aapola säger att senast i dag på eftermiddagen är alla anställda vidtalade. De som sägs upp, får gå genast.
Fiskars hade bedömt minskningsbehovet till 95 personer. Samarbetsförhandlingarna berörde 400 personer. På Fiskars uppger man att en del av personalminskningen ordnas genom pensioneringar.

Flexibilitet vid säsongsvariationer

Aapola säger att säsongsvariationerna har ökat och allt färre kunder beställer in redskap på lager. Åtgången varierar med vädret.
– Ingen kan säga hur mycket snö det kommer nästa vinter och vi börjar tillverka snöredskap genast efter sommaren. Åtgången på trädgårdsverktyg och yxor beror igen på hurdan sommaren är.

68
får gå från
Fiskars fabrik
i Billnäs.

Genom att minska på personalen hoppas Fiskars på en kapacitet som bättre motsvarar efterfrågan och en förbättrad lönsamhet.
– Vi vill också ha större flexibilitet bland vår egen personal, det har vi också förhandlat om. En möjlighet är en så kallad tidsbank.
Det betyder att de anställda arbetar mer då orderstocken är stor och mindre då orderstocken är liten.

Färre underleverantörer

Fiskars vill använda egna maskiner för tillverkningen och har planer på att minska antalet underleverantörer. När orderstocken är stor, kommer man i stället att använda inhyrd arbetskraft och begära hjälp av andra Fiskarsfabriker.
Det är då verktyg och maskiner som lånas ut till de andra fabrikerna, inte personal. Förutom i Billnäs tillverkar Fiskars trädgårdsverktyg i Polen, Tyskland, Frankrike, England och Norge.
Aapola säger att han är lättad över att förhandlingarna nu är över.
– Det är en svår dag och en svår vecka för oss alla. Hela tiden som vi har samarbetsförhandlat har personalen arbetat professionellt och vi har inte haft några problem. Jag är stolt över personalen.


Långt sommarlov

En kvinna i 30-års åldern, som vill vara anonym, berättar att hon är en av dem som i går fick höra att hon får gå efter 13 år på fabriken.
– Visst känns det bittert. Min chef har berömt mig för hur bra och effektivt jag arbetar. Jag kom tillbaka från en mammaledighet i oktober och eftersom både jag och min man arbetar på Fiskars och har flera barn under skolåldern, har jag undvikit att arbeta natt. Men ingen erkänner ju att det är på grund av det som jag får gå. Men samtidigt är det skönt att inte behöva gå tillbaka dit igen; jag får ett långt sommarlov, lön i ett halvår och tid att vara med barnen. Först i höst börjar jag söka jobb igen.
Hon säger att stämningen på Fiskars enhet i Billnäs har varit dålig hela vintern och att personalen varken känner sig uppskattad eller hörd. Under de senaste åren har arbetsklimatet hårdnat på företaget.
– Ingen där är glad, varken de som får gå eller de som får stanna.