Foto: Alexander Gullichsen

Färdig mat för bråda dagar

I början av min karriär var jag en riktig besserwisser. Jag undervisade alla som hade oturen att vistas i min närhet om hur man tillreder den perfekta sufflén, hur man styckar en kyckling i Frankrike och vilket smör som lämpar sig bäst till hollandaise.

På den tiden begränsade sig  smörutbudet i butikerna till,  enligt min mening, härsket smör från mejerijättarna och jag måste kärna mitt eget smör. Halvfabrikat, med undantag av kokta kräftor, förekommer inte i mitt kök deklarerade jag med hög röst.

På gamla dar har jag blivit tvungen att revidera mina åsikter. För det första har jag varken tid eller energi till att använda en halv dag till att laga mat till familjen, och för det andra har utbudet på halvfabrikat blivit mycket bättre.

 

Läs också: Höstens första viner

 

Laxsoppa

För 4 personer

Basen till en god laxsoppa är buljongen. En god fiskbuljong tillreder man själv på 45 minuter, medan den övriga familjen håller sig för näsan. Färdig buljong finns också i 1/2 och 1 liters förpackningar i välsorterade matbutiker.

1 liter fiskbuljong

1 glas vitt vin

6 st potatisar, skalade och tärnade

2 morötter, skalade och skurna i skivor

1 lök, skivad

250 g laxfilé, skuren i kuber

2 dl grädde

Dill

Koka upp buljongen med vinet i en kastrull. Tillsätt potatis, morot och lök. Koka upp och låt småkoka i 20-25 minuter tills potatisen är mjuk.

Lägg i laxen, häll i grädden och koka upp på nytt. Nu får det småkoka i 5 minuter. Tag kastrullen från spisen och klipp i rejält med dill.

 

 

Makaroni- och skinklåda

För 2–3 personer

Detta är vår familjs nya favorit. Snabbare och godare än en traditionell makaronilåda.

Jag gör den på torra makaroner, färdig tomatsås och rökt skinka.

250 g tomat & basilikasås (t.ex. från Anton&Anton)

2 dl grädde

2 vitlöksklyftor, krossade

200 g rökt skinka, skuren i små bitar

Svartpeppar

3 dl torra makaroner

1-2 dl riven ost

Sätt ugnen på 210°C. Koka upp tomatsåsen med grädden, vitlöken, skinkan och lite svartpeppar i en kastrull. Häll i makaronerna och blanda väl. Stjälp allting i en smord form, ca 20 cm i diameter.

Toppa med riven ost och stek i ugnen i 25 minuter.

 

 

Stekta fiskfiléer med potatismos

För 2 personer

Färdig potatismos finns i olika former i butikerna. Läs innehållsförteckningarna noga. Potatismos skall innehålla potatis, mjölk eller grädde, salt och eventuellt smör. Pulvermoset kan på sin höjd användas som tapetklister.

400 g potatismos

300 g fiskfilé, t.ex. flundra, abborre eller gös

Salt

Peppar

2 dl skorpsmulor

2 msk olivolja

1 msk smör

Såsen

1 burk gräddfil

3 msk hackad gräslök

1 citron

1 tsk Dijon-senap

Salt

Peppar

Värm potatismoset förslagsvis i en kastrull under omrörning. Salta och peppra fisken, vänd filéerna i skorpsmulorna på en tallrik. Värm en stekpanna, tillsätt oljan och smöret. Stek filéerna vackra på medelhög värme, 2 minuter per sida räcker gott och väl.

Blanda gräddfil med gräslöken och krydda med citronsaft, salt, peppar och senapen.