Foto: EPA/Yannis Kolesidis. Atenare på ett kafé två dagar efter folkomröstningen.

Vi ska tacka grekerna

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

Torbjörn Kevins "Mitt i vyn" (HBL 5.7) är värd ett stort tack. Analysen av Greklands och europrojektets kris träffar mitt i prick.

Felen i eurokonstruktionen var välkända redan innan EMU genomdrevs. Det är ohållbart att upprätthålla en gemensam valuta utan att ha en gemensam ekonomisk politik. Det visste de ansvariga för bildandet av EMU mycket väl. EMU står faktiskt inte för "den europeiska monetära unionen", utan för "den ekonomiska och monetära unionen".

Jacques Delors medgav att EMU, såsom projektet formulerades i Maastricht-avtalet, förr eller senare skulle råka ut för en allvarlig kris. Han var emellertid övertygad om att man då skulle ta nästa steg i riktning mot en gemensam ekonomisk politik och en samordning av budget- och penningpolitiken i eurozonen. Det vill säga en allt tydligare federalism. Det var därför som först Danmark och sedan Sverige ställde sig utanför.

Vi står i tacksamhetsskuld till grekerna, som genom sitt obstinata Nej till åtstramningspolitiken som det enda alternativet, nu tvingar EU – i synnerhet euroländerna – att antingen skapa ett finansministerium för eurozonen eller ange hur ett land kan lämna euron på ett sätt som inte leder till kaos.

Jan Otto Andersson
Åbo