Kristoffer Nöjd

Sovstad eller puls?

Det var rätt beskrivande när en Hangöfödd svensk var på klassträff i sin forna hemstad.

Han berättade att det inte fanns plats på hotellen i Hangö så han fick bo i Ekenäs i stället. Detta var en helt vanlig helg i Hangö. Samma dag (10.8) publicerades Camilla Lindbergs ledare Ekenäs utan glans i VN.

Man kan kanske säga att Lindberg ringde i Schjerfbeckklockan med sin text. Dess sympatisörer fanns framför allt på nätet där texten fick stor spridning. I papperstidningen genererade den några insändare. En Karisbo tryckte ytterligare ner Ekenäs i Pojovikens gyttja, en Ekenäsbo ansåg tvärtom att mycket har blivit bättre i Kungens stad. Sanningen ligger väl någonstans däremellan.

När jag växte upp trodde jag att min födelse- och hemort Ekenäs var en sommarstad. Det sades så. På grund av mitt jobb är jag mer eller mindre tillfälligt stationerad i Hangö. När jag ser hur Hangö lever upp till sommaren vet jag inte om Ekenäs är berättigat ett sådant attribut. Midsommaren i Hangö, Hangö Regatta och Poker Run är etablerade begrepp långt utanför Hangös gränser. Också fotbollsturneringen Östersjö Cup har vuxit till sig. Utöver dessa finns bland annat Hangö Teaterträff, Nordisk Visfest, Hangö Musikdagar, Sea Horse Week och Wild Viking Party.

Vid olika tidpunkter under sommaren samlas olika sorters människor i Hangö. De flesta evenemangen pågår i minst två dagar, vilket gynnar inkvarteringsställen och restauranger.

När jag växte upp trodde jag att min födelse- och hemort Ekenäs var en sommarstad. Det sades så. 

I Ekenäs håller Sommarkonserterna fanan högt. Men oberoende av intentionerna är deras målgrupp ganska snäv. Popkalaset som förr samlade Svenskfinlands ungdom i Pojovikens pärla har dött ut, likaså fotbollsturneringen Ekenäs Cup som var en inkörsport till den västnyländska sommaren för många finska knattar och deras föräldrar. Det återstår att se hur länge Knipan kommer att locka regionens studenter?

Camilla Lindberg nämner Gnägget. Krogen, discot som med sin speciella stämning lockade folk från när och fjärran till Ekenäs på 70- och 80-talet. Vi som var unga på 90-talet var också lyckligt lottade. I brist på annat hade vi rocktåg, popkalas och gitarrfestivaler att gå på.

I dag säger man att det behövs nytt tänk. Gnägget var just det. Säkert Popkalaset också. Men fräscha idéer finns i Ekenäs också i dag. I Kulturhuset Karelia har man jobbat föredömligt med små resurser. På gården mittemot ordnas Santa Fés populära gårdsfest varje sommar. Inom idrotten kan Lasse Näsman Cup bli riktigt stort. Och varför inte kompisgängets sköna initiativ: Beachvolleyturneringen Tour d'Ekenäs?  

Det är länge sedan Ekenäs var den innovativa motorn i sydvästra Nyland. På sistone har Ekenäs snarare utgjort ett avtrubbat kugghjul i ett maskineri där kedjan drivs av Hangö, Karis och de gamla bruken. Men det är inte svårare än att vi som bor på orten tar tag i saken. Sovstad eller puls? Hur vill vi ha det?