Stafettkarnevalen2015

×

Felmeddelande

User error: Failed to connect to memcache server: localhost:11211 in dmemcache_object() (line 415 of /srv/gamla-sites/docroot/sites/all/modules/memcache/dmemcache.inc).
Efter många om och men fick Ekenäs högstadieskola flagga i regnbågens färger som planerat. Men de fick inte hålla kvar hela sitt tema.

Hejarklacksledaren Olivia Casagrande berättar att de är väldigt nöjda med att slutligen få vifta med sina regnbågsflaggor. Det andra temat tvingades de inhibera.

- Vi skulle ha armébyxor från Försvarsmakten. Men det fick vi inte.

Det står i lagen att det är förbjudet för Försvarsmakten att delta i demontrationer eller liknande evenemang. Och för att vara på den säkra sidan så valde de att inte låna ut sina byxor åt hejarklacken i Ekenässkolan. Så på rätt kort varsel fick klacken tänka om och satsa fullt ut på sina regnbågsflaggor istället.

Känslan då de fick veta att skolan var på deras sida angående flaggorna konstaterar Casagrande att är obeskrivlig. Hon blev jätteglad och tyckte det var jätteroligt att de fick använda det de planerat.

Casagrande tror att den publicitet skolan fått inför karnevalen har både bra och dåliga sidor.

- Folk vet ju vem vi är och kan sätta ett namn på oss, vilket alltid är bra. Men sen så blev det ju ingen överraskning för de andra, vilket i sig är tråkigt. Man vill ju alltid överraska!

Hon konstaterar också att de inte sticker ut så mycket som de skulle ha velat. I och med att det blivit en så stor grej i så gott som hela Svenskfinland, så har flera andra skolor valt att ta med sig regnbågsflaggor de också.

Casagrande tror själv att skälet till att lärarna till sist gav efter var att det hade gett skolan mycket dålig publicitet ifall de sagt nej. Efter debatten så valde skolan att ge efter och låta eleverna vifta med regnbågsflaggor under karnevalen.

- Det är jättemånga elever som kommt fram och stöttat oss och berättat att de hoppas på att få flagga på stadion. Och det var otroligt fin stämning i hela skolan då det visade sig att vi hade ”vunnit”.

Finlands Svenska Skolungdomsförbund FSS publicerade i slutet av veckan en bild på Instagram, där de meddelade att de hade skickat post åt lärarkåren i Ekenes högstadieskola. I paketet de fick så kunde man bland annat hitta regnbågsmönstrade skosnören åt rektorn. Enligt eleverna själva så har rektor Petri Nyberg valt att i dag snöra skorna i regnbågens alla färer.

Text: Alexander Beijar