BK-damerna tog hem bronset. Foto: Thomas Sundström

BK tog brons

Efter en paus på fem år kan Karisföreningen BK-46:s damer titulera sig medaljörer i handbollens FM-serie. I lördagens andra bronsmatch vann BK rättvist över Dicken från Helsingfors med 32-26 (16-15) och då man också vann fredagens match i Britas med 33-31, skrivs det sammanlagda resultatet 65-57.

Den som anser att bronskamper bara är onödiga matcher mellan två lag som förlorat sina semifinaler, fick sig en knäpp på fingrarna i lördagens match. Det var laddat i bägge lagen och bra tryck från läktarna och också en hel del tillresta anhängare från Helsingfors. Överhuvudtaget har denna säsong varit en av de absolut roligaste och mest spännande inom damhandbollen, åtminstone sett ur BK-perspektiv.

I första halvleken ledde Dicken tre gånger med tre mål, dvs. var uppe i sammanlagd ledning. Men anförda av målvakten Matilda Björkqvist och storskytten Pamela Degerman ledde BK för det mesta med 1-2 mål.

I andra halvleken vann BK målvaktskampen med klar marginal och involverade rutinerade duon Jenny Löf och Yvonne Westerholm allt mer i anfallet. Också Madeleine Lindholm axlade ansvaret på ett mycket fint sätt. 10 minuter före slutet ryckte BK till 28-23 och luften började gå ur Dicken.

Björkqvist sansad

Efter matchen var en av matchhjältarna, målvakten Matilda Björkqvist, glad och lättad, men också sansad:

- Visst är det roligt att avsluta karriären med medalj och visst värmer det att få pris som planens bästa spelare, men jag ville ha FM-guld. Det har varit en lång och tung säsong och nu tackar jag för mig. Familjen och arbetet tar så mycket tid att handbollen får vara nu. Men jag har ju slutat också tidigare, säger Matilda Björkqvist aningen klurigt.