Lucas Mondino spelade 90 minuter för IFK Mariehamn i ligacupen mot Honka. VN-arkiv/Thomas Sundström

Lucas Mondino spelade för IFK Mariehamn i ligacupen

Det nygrundade fotbollssamarbetet mellan Ekenäs IF och IFK Mariehamn tog ytterligare ett steg framåt i går. I IFK:s match i liga-cupen mot Honka spelade Ekenäs IF:s mittfältare Lucas Mondino hela matchen.

EIF, som spelar i division 2, och ligalaget IFK kom tidigare i vintras överrens om ett farmavtal och EIF var också på ett träningsläger till Åland tidigare. I går togs ett nytt steg när Lucas Mondino som första EIF-spelare fick spela för IFK i en liga-cupmatch i Myrbacka som Honka vann med 4–3.
– Jag tycker det gick ganska bra. Jag spelade på det centrala mittfältet i en offensiv roll. I slutet fick jag sedan ta ett steg ner på plan och var då mera defensiv, sade Mondino efter matchen.
– Den stora skillnaden var tempot som nog var högre än det jag är van med från division 2. Däremot var det ganska enkelt att komma in i spelet då det var så organiserat.

– Lucas skötte sin uppgift på ett bra sätt. Han visade att han kan spela på den här nivån och gjorde det han skulle, säger å sin sida Pekka Lyyski som tränar IFK Mariehamn.

Första steget
För EIF och IFK var Mondinos spel mot Honka ett steg framåt. Nu fick man ett första konkret bevis på att det nya avtalet fungerar.
– Det är klart sak att det är inspirerande för spelarna när de inser att de kan få en chans att spela med ett ligalag. Nu var det Lucas som fick spela, men det var tal om andra spelare också, säger EIF:s manager Peter Haglund som följde med matchen.