Oliver Helander lyckades utmärkt när BK besegrade Cocks. Foto: Thomas Sundström

Fin julklapp av BK-46

Karislaget BK-46 gav sig själv och sina anhängare en härlig julkapp då man i lördags i hemmahallen slog hittills obesegrade serieledaren Cocks från Riihimäki i handbollens FM-liga.

Slutresultatet skrevs till 39–36 (19–19) efter att BK avslutat matchen på ett imponerande sätt.

Tre saker talade emot BK inför matchen. För det första var Cocks obesegrat i årets serie, för det andra har BK inte besegrat Cocks på över sex år och för det tredje saknades viktiga trion Janis Selge, Fredrik Adamsson och Johan Skogberg i hemmalagets laguppställning.

Det som talade för BK var gästernas eventuella övermod och precis så var också fallet. Bäst syntes det i försvaret där Cocks var orörligt och oinspirerat. BK höll ett bra bolltempo framåt och det frustrerade helt klart de storvuxna spelarna hos Cocks.

Helander steg fram

I första halvleken såg Cocks ut som ett vinnarlag då man satte press på BK-försvaret med bra tempo. Gästerna ledde för det mesta med 2–4 mål. I mitten av halvleken tände hela publiken till då 15-årige Oliver Helander debuterade i FM-ligan.

Totalt orädd gjorde han fyra mål på enorma skott och fick också medspelarna taggade. BK kvitterade snabbt och i pausen stod spelet 19–19.

– Jag var faktiskt lite nervös idag. Men jag är nöjd med segern och med hur matchen utvecklades. Det var det tuffaste motstånd jag någonsin spelat emot, men det är bara roligt då motståndet är hårt, berättar Oliver Helander.

BK fokuserat

I andra halvleken skruvade BK upp tempot och då målvakten Petter Forsström klart överglänste sina kollegor hos Cocks, svängde matchen i BK:s favör. Det var nog kollektivet som avgjorde, för BK hade bra spridning på målskyttet med många effektiva spelare.

Cocks steg ännu till 35–35, men då avgjorde yttrarna Robin Karlsson och Jasper Hellberg matchen med några viktiga mål. Petter Forsström gjorde också ett par helt avgörande räddningar. Cocks försvar hade också enorma problem med Victor Westerlunds genombrottsstyrka.