Estländska landslagsspelarna Janis Selge och Mario Karuse förstärker BK i handboll. Foto: Privat

Två estländska landslagsspelare till BK

Karisklubben BK-46 ser om sina led inför höstens FM-liga i herrhandboll. Från det estländska ligalaget Pölva Serviti ansluter nu två estländska landslagsmän – Janis Selge och Mario Karuse.

– Det handlar om två bakspelare och av dem är Mario Karuse kanske i första hand en speluppläggare. Båda två är högerhänta och ingick i det estländska laget i EM-kvalet just, säger Jan Silén som är BK-handbollens ordförande.

Karuse är födda 1984 och Selge är två år yngre. BK är redan uppe i tre stora värvningar i år eftersom det ju redan tidigare blev klart att landslagsmålvakten Petter Forsström också återvänder till sin moderklubb efter en paus på många år.

– Det är klar sak att det här tre märkbara förstärkningar. Av årets spelare kommer Olari Paumets att hålla ett sabbatsår från handbollen och i stället satsa på sin civila karriär, men i övrigt har vi samma stomme och det är viktigt.

– Samtidigt håller vi fast vid vårt koncept och fortsätter med den process som tränaren Jan Källman startat upp och där vi satsar på eget lag. Vi har dock tappat väldigt många spelare under de senaste åren och kan inte ha ett hur ungt lag som helst. Det är förstås också önskvärt att vi når åtminstone litet framgång – under de senaste åren har vi ju åkt ut i kvartsfinalskedet, påpekar Jan Silen.

Egen grund

Kontraktet med Karuse och Selge sträcker sig nu över nästa säsong. De anländer till Karis den 1 augusti och sköter till dess träningen hemma i Estland, eventuellt med Pölva.

– Sedan när de kommer hit är det viktigt att se till att de trivs och att de känner sig hemma här, för det är trots allt ett stort steg att ta. Det att det råkar vara två spelare som känner varandra sedan förut är en slump, men personligen tror jag att det är en bra sak, säger Silén.

BK-46 går nu mot en intressant säsong. Med spelare som Karuse, Selge och Forsström i laget ökar slagstyrkan märkbart.

– Men också de unga spelarna är viktiga och där arbetar vi ju på sikt. Dessutom har vi också ett lag i division 1 där de yngre kan få rutin och speltid, påpekar Jan Silén.