Estländska landslagsspelarna Janis Selge och Mario Karuse förstärker BK i handboll. Foto: Privat

Två estländska landslagsspelare till BK

Karisklubben BK-46 ser om sina led inför höstens FM-liga i herrhandboll. Från det estländska ligalaget Pölva Serviti ansluter nu två estländska landslagsmän – Janis Selge och Mario Karuse.

– Det handlar om två bakspelare och av dem är Mario Karuse kanske i första hand en speluppläggare. Båda två är högerhänta och ingick i det estländska laget i EM-kvalet just, säger Jan Silén som är BK-handbollens ordförande.

Karuse är födda 1984 och Selge är två år yngre. BK är redan uppe i tre stora värvningar i år eftersom det ju redan tidigare blev klart att landslagsmålvakten Petter Forsström också återvänder till sin moderklubb efter en paus på många år.

– Det är klar sak att det här tre märkbara förstärkningar. Av årets spelare kommer Olari Paumets att hålla ett sabbatsår från handbollen och i stället satsa på sin civila karriär, men i övrigt har vi samma stomme och det är viktigt.

– Samtidigt håller vi fast vid vårt koncept och fortsätter med den process som tränaren Jan Källman startat upp och där vi satsar på eget lag. Vi har dock tappat väldigt många spelare under de senaste åren och kan inte ha ett hur ungt lag som helst. Det är förstås också önskvärt att vi når åtminstone litet framgång – under de senaste åren har vi ju åkt ut i kvartsfinalskedet, påpekar Jan Silen.

Egen grund

Kontraktet med Karuse och Selge sträcker sig nu över nästa säsong. De anländer till Karis den 1 augusti och sköter till dess träningen hemma i Estland, eventuellt med Pölva.

– Sedan när de kommer hit är det viktigt att se till att de trivs och att de känner sig hemma här, för det är trots allt ett stort steg att ta. Det att det råkar vara två spelare som känner varandra sedan förut är en slump, men personligen tror jag att det är en bra sak, säger Silén.

BK-46 går nu mot en intressant säsong. Med spelare som Karuse, Selge och Forsström i laget ökar slagstyrkan märkbart.

– Men också de unga spelarna är viktiga och där arbetar vi ju på sikt. Dessutom har vi också ett lag i division 1 där de yngre kan få rutin och speltid, påpekar Jan Silén.

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Välkommen till debatten på vastranyland.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar och det under eget namn. Västra Nylandss redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Regler för kommentarer

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom detta är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på vastranyland.fi, i Västra Nyland eller i andra KSF Media publikationer..Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.Alla inlägg granskas av moderatorn. Frågor kan sändas till vnred@vastranyland.fi. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med vnred@vastranyland.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.