Soini fick nog

James Hirvisaari uteslöts från Sannfinländarnas riksdagsgrupp för fem månader i april 2012.

Orsaken var att han vägrade att avskeda sin assistent Helena Eronen som i ett "satiriskt" inlägg föreslog att minoriteter av olika slag skulle åläggas att bära ett märke på ärmen. Hon nämnde inte Nazityskland, men medgav kopplingen. 
När Eronen tillfrågades om hon inte tycker att det är smaklöst att hänvisa till Nazityskland på det här sättet svarade hon att det alltid leder till uppståndelse om man skämtar om nazisterna.
James Hirvisaari har många gånger väckt uppmärksamhet med sina uttalanden om utlänningar och minoriteter, år 2011 dömdes han till böter för hets mot folkgrupp. Men trots att Timo Soini tidigare hade sagt att en person som fälls för rasism avskedas ur partiet har Hirvisaari fått stanna kvar.
Tills i går, då Sannfinländarnas partistyrelses arbetsutskott enhälligt föreslog att Hirvisaari utesluts.

Droppen som fick Soinis och Sannfinländarnas mycket rymliga bägare att rinna över var att Hirvisaaris gäst, "folkkonstnären och superhumoristen" (Hirvisaaris beskrivning) Seppo Lehto lät Hirvisaari fotografera sig när han gjorde en nazihälsning på riksdagens läktare.
Bilden lades in på en blogg som stöder Jussi Halla-Ahos kampanj i EU-valet. Halla-Aho tackade nej till stödet.
Det finländska rättsväsendet uppskattar inte superhumoristens roligheter, Seppo Lehto har av hovrätten i Åbo dömts till två år och fyra månaders fängelse för flera grova ärekränkningar.

Det är påfallande hur fästa Hirvisaari och hans meningsfränder är vid nazitiden och dess uttryckssätt och symboler.
Deras sinne för humor tycks också vara av samma sort som fick invånarna i Wien att skrattande samlas på trottoarerna när stadens judiska befolkning tvingades skura gatorna med tandborste.
Men Hirvisaari förnekar att han har några nazisympatier. Eller är också det uttalandet ett prov på hans säregna humor?

Skandalen har bärvidd utöver Sannfinländarna. Det handlar om hela riksdagsinstitutionens trovärdighet och dignitet.
Riksdagen får inte förnedras med den sortens manifestationer som James Hirvisaari och Seppo Lehto iscensatte.
Därför reagerade riksdagens talman Eero Heinäluoma snabbt, strängt och kraftfullt.
Hirvisaari kallades till samtal och fick avge en skriftlig förklaring där han erkände att det var han som tog bilden av nazihälsningen. Eero Heinäluoma tilldelade riksdagsledamoten en anmärkning i enlighet med paragraf 31 i grundlagen. Det här är den strängaste tillrättavisning talmannen kan ge en riksdagsledamot. Heinäluoma betonade att ingen av hans företrädare som talmän har gjort någonting motsvarande, men det har inte heller funnits någon orsak som liknar den här, tillade talmannen.
Samtidigt fick Seppo Lehto portförbud till riksdagen.

Att Sannfinländarna nu körde James Hirvisaari på porten är ett led i partiets strävan att bli mera regeringsfähigt. Om Sannfinländarnas popularitet hålls på dagens nivå i riksdagsvalet 2015 är partiet ett beaktansvärt regeringsparti. Timo Soini har signalerat att partiet i så fall är redo att ansvar.
Då är James Hirvisaari och hans meningsfränder en alltför tung barlast. 
Partifältet har också reagerat. Trovärdigheten hos dem som försöker göra ett seriöst arbete i kommunerna skadas varje gång Hirvisaari når rubrikerna. Men det finns också de som tycker att det är bra att det finns sådana som vågar drämma till ordentligt, medger partisekreteraren Riikka Slunga-Poutsalo.

Sannfinländarnas dilemma är att folk som bejakar nazistiska symboler och vill drämma till ordentligt mot minoriteter av alla slag hittar likasinnade bland partiets kandidater.
Är utslutningen av Hirvisaari ett tecken på att Timo Soini nu vågar och vill dra en klar gräns mot det här skiktet av sympatisörer?
För James Hirvisaari är ju inte ensam. Bland annat tycker ordföranden för hans tavastländska krets att Hirvisaari har rätt till sina extrema åsikter, och att uteslutningen är en alltför sträng åtgärd.