Ett liv efter Nokia

Så kom då beskedet som många har anat sig till ända sedan Stephen Elop kom från Microsoft för att bli vd för Nokia.

Elops tid har kännetecknats av en massiv tillbakagång för Nokia, aktiens värde urholkades och den 14 juni i fjol kom ett förstummande besked, Nokia sade upp 3 700 personer i Finland och stängde sitt flaggskepp, fabriken i Salo.
"Om Nokia ska leverera en nyhetsdag med ännu sämre besked så blir det väl när Stephen Elop eller styrelseordförande Risto Siilasmaa meddelar att Nokia tas över av Microsoft", skrev VN efter den nyheten.
Den dagen inföll i går.

Vid Nokias presskonferens sade Elop att Nokia är en utmanare som nu tas mera på allvar på smarttelefonmarknaden. Elops testamente innebär alltså att den överlägsna marknadsledaren har blivit en utmanare, som får sin trovärdighet av Microsoft.
Och Stephen Elop går tillbaka till Microsoft, där han seglar upp som en av de starka kandidaterna att efterträda vd Steve Ballmer som avgår inom ett år.

I ett strikt affärsekonomiskt perspektiv var affären bra för företaget och dess aktieägare. Nokia blir av med en olönsam enhet, och kan koncentrera sig på det som blir kvar, bland annat den numera lönsamma nätverksenheten och karttjänsterna. Dem köpte Nokia år 2007, för 5,7 miljarder, det kan jämföras med att mobilerna nu gick för 5,44 miljarder.
Den växande mobila datatrafiken kräver utbyggda nätverk.
Det ger det krympta Nokia goda förutsättningar, men samtidigt går bolaget från att ha varit den ledande aktören i en business som talar direkt till hundratals miljoner konsumenter till att bli en anonym infrastrukturleverantör.
Nokias varumärke var en gång ett av världens framgångsrikaste och lönsammaste. År 2000 var Nokia värt 260 miljarder euro, och aktien kostade kring 60 euro, nu var mobiltelefonerna värda drygt 5 miljarder, och aktien steg som en följd av affären till cirka 4 euro.

Styrelseproffset Christoffer Taxell noterade i Dagens Industri att försäljningen visar förändringarna i Finlands industri, elektronikindustrin försvagas och produktionen flyttas utanför Finlands gränser. Taxell menar att den här processen har fått förhållandevis litet genomslag i den ekonomiska debatten.
Men visst har avindustrialiseringen av Finland diskuterats, åtminstone sedan pappersindustrin och hela träförädlingsklustret började flagga ut. Nokias successiva tillbakagång har också väckt farhågor kring hela industrisektorns framtid.
Nokias mobildivision är bara den senaste, men den mest symboltyngda, industrigrenen som försvinner från Finland. Christoffer Taxell har helt rätt i att det nu är dags att slå vakt om det som finns kvar.

Arbetsminister Lauri Ihalainen valde för sin del att ta fasta på Microsofts utfästelse att inte lämna Finland utan tvärtom stärka sin närvaro. Finland ska bli ett kärncentrum för Microsoft i Europa, lovade Steve Ballmer i går.
Det vill man förstås tro på, och den bästa chansen att det går så är att det blir Elop som efterträder Ballmer. Han är den enda av de tilltänkta efterträdarkandidaterna som har någon slags relation till Finland och det teknologiska kunnandet i vårt land.
Innan man vet hur väl Ballmers löfte infrias är det kanske skäl att vara litet försiktig med att nu utropa Elop till Microsofts trojanska häst som såg till att Nokias värde minimerades för att ge Microsoft en möjlighet att göra en god affär.
Men när mobiltillverkaren Nokia försvinner som ett finländskt och europeiskt storföretag så betyder det att Europas roll på den globala marknaden blir ännu svagare, Asiens och USA:s teknologiska dominans blir allt tydligare.

Nokias mobiler har en särskild plats i Finlands ekonomiska historia, och Nokias hisnande uppgång är en viktig komponent i den mentala struktur som byggde upp det finländska självförtroendet under 1990-talet. Finland blev EU-medlem, steg fram ur Sovjetunionens skugga, och stod för en innovation som för alltid förändrade den globala kommunikationskulturen.
Det kommer ingen ny Nokia, men det finns en teknologisk infrastruktur som nu måste aktiveras för att utnyttja det ekosystem som blir ledigt när jätten försvinner.