Alkoholproblem

Vår nya omsorgsminister Susanna Huovinen (SDP) vill en gång för alla göra något åt alkoholkonsumtionen och de eländen drickandet leder till. En reform av alkohollagstiftningen bereds som bäst vid Social- och hälsovårdsministeriet och Huovinen säger nu att målet måste vara att rejält sänka konsumtionen.
Några nya recept har hon inte presenterat. I stället nämner hon gamla beprövade och icke-beprövade åtgärder för att minska tillgången och höja priserna. Hon talar bland annat om dyrare produkter genom skattehöjningar och att mellanölet, efter 44 år, eventuellt borde föras tillbaka till Alko.
Överlag hoppas hon på en bred och djup alkoholpolitisk diskussion innan den nya lagen antas, sannolikt nästa år.

Alkoholkonsumtionen steg rejält under 1970-talets första hälft. Följande gång skedde en kraftig ökning under en period från 2000 till 2007. Våren 2004 gjordes en historisk märkbar sänkning av alkoholskatten och det ökade avsevärt konsumtionen.
Efter 2007 visar statistiken däremot positiva utvecklingstrender. Alkoholkonsumtionen per person var i fjol 9,6 liter 100-procentig alkohol. Det är första gången på nästan ett decennium som konsumtionen har gått under 10 liter.
Totalkonsumtionen i fjol var fem procent mindre än föregående år. Drickandet har minskat oavbrutet efter år 2007. Utvecklingen går hela tiden också mot svagare drycker framom starka. Under de senaste fem åren har förbrukningen av starka alkoholdrycker sjunkit med en fjärdedel.

Men trots den positiva trenden är situationen allvarlig.
Alkoholskatten ger staten inkomster på uppskattningsvis 1,4 miljarder euro i år. Det är en stor summa, men de kostnader supandet ger i form av sjukdomar, sociala problem, kriminalitet och indirekta bortfall av intäkter och produktivitet utgör en betydligt större summa. För att inte tala om allt mänskligt lidande och all misär, inte bara för alkoholisterna själva utan i väldigt hög grad också för anhöriga.

86 procent av all alkohol köps från detaljhandeln – Alko, matbutiker, kiosker och servicestationer. Nästan hälften av all konsumtion är öl och då i huvudsak mellanöl. Det är därför förståeligt att omsorgsministern vill rikta åtminstone en del av åtgärderna mot mellanölet.
Enligt Institutet för hälsa och välfärd har speciellt allt fler yngre män alkoholiserats på grund av hög ölkonsumtion.
Såväl detaljhandeln som bryggerierna har redan ställt sig på bakhasorna beträffande Huovinens antydningar om att mellanölet kanske kunde flyttas tillbaka på Alkos hyllor. Hundratals små butiker skulle tvingas lägga lapp på luckan om mellanölsförsäljningen i framtiden sker endast i Alko, heter det.

Den alkohol som säljs på restauranger har minskat avsevärt – under de senaste tio åren med nästan en tredjedel. Att förkorta utskänkningsställenas öppethållningstider på nätterna skulle med andra ord knappast avsevärt minska alkoholkonsumtionen. Huruvida ordningsproblemen skulle minska är däremot en annan sak.

Skatten har höjts fyra gånger efter sänkningen 2004 – senast i fjol – och höjs igen vid årsskiftet. Nu talar Huovinen för ytterligare höjningar.
Prishöjningar av svagare drycker skulle antagligen öka införseln från Estland. Ju större prisskillnaden blir, desto lönsammare blir det att köpa en båtbiljett till Tallinn och handla där eller på båten en större mängd.  Det är i södra Finland det i huvudsak dricks viner, öl och andra svagare drycker och det är även i söder det är bekvämast och enklast att åka över Finska viken för inköp av alkohol från Estland. I östra och norra Finland är det fortfarande mera starksprit som gäller.

Inför den lagreform som nu står för dörren bör en omfattande utredning göras så att lagstiftarna verkligen vet hur och av vem alkohol konsumeras i Finland. Vem dricker vad, när och hur?
Först då den bilden är tydlig är det dags att slå fast vilka åtgärder som behövs för att åstadkomma bästa möjliga resultat för att minska alkoholkonsumtionen och de kostsamma skador den orsakar.
Förhoppningsvis ingår där även andra tankar än pris, tillgång och restriktioner – till exempel hur attityderna och alkoholkulturen kunde påverkas.